Veste mare pentru fermierii români. Sprijin din fonduri europene de 43 milioane de euro
Ultima Ora Economic Politic Social

Daea a făcut-o lată din nou: A greșit cuatumul la subvenția APIA. Fermierii vor da înapoi 1,5 euro pe hectar!

Plata efectuată fermierilor la plata redistributivă (treapta a doua) a fost cu circa 1,5 euro la hectar mai mare decât ar fi trebuit. Eroarea a fost semnalată recent, iar comentariile la noi pe site au început să curgă sub protecția anonimatului, scrie agrointel.ro. Fermierii care au peste 5 hectare eligibile la APIA vor da înapoi circa 1,5 euro/ha pentru suprafețele între 5 și 30 de hectare. Din fericire, suma nu este foarte mare, putând să ajungă la cel mult 37,5 euro pe fermă.

Ministrul Daea n-a așteptat datele finale din softul APIA

Din discuțiile cu sursele anonime, se pare că stabilirea unui cuantum mai mare a fost cauzată de graba ministrului Petre Daea. În luna octombrie anul trecut, șeful MADR s-a grăbit să elaboreze și să meargă la ședința de Guvern cu cifrele rezultate imediat după prima analiză a suprafețelor declarate la APIA. ”Ministrul Daea s-a grăbit să dea Hotărârea de Guvern cu cuantumurile, deși mai era timp până la demararea plății în avans. El a anunțat cuantumurile înainte să se facă importul datelor din sistemul informatic al APIA, adică înainte să se știe cu exactitate suprafața pe care trebuie să se dea subvenția”, ne-a declarat un cititor bine informat. Verificând informația, se confirmă datele: ministrul Daea a ținut ca aprobarea cuantumurilor să fie făcută încă din 4 octombrie, deși avansul trebuia achitat numai din 16 octombrie.

Cuantumurile stabilite pentru plata pe hectar în Campania APIA 2018:

  • Schema de plată unică pe suprafaţă (102,5 euro/ha),
  • Plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha),
  • Plata pentru înverzire (58,2 euro/ha)
  • Plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha).

Dintre schemele stabilite anul trecut, se pare că eroarea de 1,5 euro a fost identificată la plata redistributivă pentru intervalele peste 5 hectare și până la 30 de hectare. Adică fermierii au primit 50,3 euro/ha când, de fapt, ar fi trebuit să primească mai puțin de 49 de euro la hectar. Primul prag de plată redistributivă este fix – 5 euro la hectar.

Până la această oră s-a stabilit că numai la plata redistributivă s-a plătit fermierilor mai mult decât trebuia.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.