Numărul morților a ajuns la peste 28.000
Numărul morților a ajuns la peste 28.000
Externe Social Ultima Ora

Cutremurele din Turcia și Siria. Peste 15.000 de morți. Președintele Erdogan, criticat de sinistrați

Bilanţul victimelor în urma cutremurului catastrofal care a zguduit luni Turcia şi Siria a crescut la cel puţin 15.383 de morţi, potrivit autorităţilor.

Numărul total al morţilor din Siria a urcat la 2.992, dintre care 1.730 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit organizaţiei de voluntari Căştile Albe.

Cel puţin 1.262 de morţi sunt în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.Numărul total al persoanelor ucise în Turcia se ridică acum la cel puţin 9.057, iar alte 52.979 de persoane au fost rănite, potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în vizită la sinistrații de cutremurele din Turcia
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în vizită la sinistrații de cutremurele din Turcia,

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că numărul persoanelor din Turcia al căror deces este confirmat a crescut la 9.057. Oficialii sirieni şi o organizaţie din nord-vestul Siriei, din zona aflată sub controlul rebelilor, au declarat că numărul morţilor din Siria a ajuns la 2.662, ceea ce ridică bilanţul total din cele două ţări la 11.719 de decese. De asemenea, sunt aproape 50.000 de răniţi în Turcia şi 5.000 în Siria.

Se aşteaptă însă ca numărul morţilor din ambele ţări să crească în continuare. Sutele de clădiri prăbuşite în oraşe au devenit morminte pentru oamenii care dormeau în locuinţele lor atunci când cutremurul a lovit luni, în zorii zilei.

În Turcia, este cel mai grav bilanţ de la cutremurul cu magnitudinea de 7,4 din 1999, care a ucis 17.000 de persoane, dintre care 1.000 la Istanbul. În 1939, 33.000 de persoane au murit în urma unui cutremur în provincia Erzincan, în estul ţării.

Mulţi din zona dezastrului au dormit în maşini sau pe străzi, sub pături, temându-se să se întoarcă în clădirile mult şubrezite.

Salvatorii au lucrat în ultimele două zile în condiţii de frig năprasnic, după ce cutremurul cu magnitudinea 7,8 a zguduit luni în zori sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine, urmat de replici puternice.

Vremea rea complică eforturile de salvare în Turcia, iar în Siria situaţia este şi mai complicată din cauza conflictului civil. Or, primele 72 de ore sunt cruciale pentru găsirea supravieţuitorilor, spun specialiştii.

Autorităţile turce au difuzat o înregistrare video cu supravieţuitori salvaţi, printre care o tânără în pijamale şi un bărbat mai în vârstă acoperit de praf, scos dintre dărâmături cu o ţigară rămasă neaprinsă, prinsă între degete.

Oficialii turci au declarat că aproximativ 13,5 milioane de persoane au fost afectate într-o zonă care se întinde pe o distanţă de aproximativ 450 km, de la Adana, în vest, până la Diyarbakir, în est. În Siria, seismul a ucis oameni până în sud, la Hama, la 250 km de epicentru.

În Siria, 23 de milioane de persoane sunt „potenţial în pericol, inclusiv cinci milioane de persoane vulnerabile”, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Ajutoarele ajung cu mare greutate, iar în Jandairis, o zonă controlată de rebeli, aproape toate clădirile au fost grav avariate . „Sunt cam 400 – 500 de persoane prinse sub fiecare clădire prăbuşită, cu doar 10 oameni care încearcă să-i scoată. Şi nu există maşini”, a relatat un localnic.

Unii dintre cei ucişi în Turcia erau refugiaţi din războiul din Siria. Sacii cu cadavrele lor au ajuns la graniţă în taxiuri, în dube dărăpănate şi în grămezi, pe camioane cu platformă, pentru a fi duşi la locurile de odihnă finală în ţara lor de origine.

În provincia Hatay din sudul Turciei, care a fost puternic afectată de cutremur, mai mulţi copii şi adolescenţi au fost scoşi dintre dărâmăturile unei clădiri – singurele momente de bucurie într-o atmosferă tot mai sumbră şi mai disperată.

În această provincie unde acţionează şi salvatorii români, oraşul Antakya (vechea Antiohia) zace în ruine, înecat într-un nor gros de praf de la excavatoarele care caută printre dărâmături, relatează agenţiile internaţionale de presă. „Antakya este terminată”, spun locuitorii.

Cât vezi cu ochii, clădirile sunt total sau parţial prăbuşite. Chiar şi cele care mai sunt încă în picioare sunt cu crăpături urâte şi nimeni nu îndrăzneşte să rămână acolo. Zeci de cadavre, unele acoperite cu pături şi cearşafuri, iar altele în saci mortuari, erau aliniate pe jos în faţa unui spital, relatează Reuters.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.