Cum fură statul pensia prin calcul: Românii trăiesc cu 7 ani mai mult la Ministerul Muncii decât la Institutul de Statistică 1
Ultima Ora Politic Social

Cum fură statul pensia prin calcul: Românii trăiesc cu 7 ani mai mult la Ministerul Muncii decât la Institutul de Statistică

Un factor determinant  la calcularea pensiilor este speranța de viață. În România, speranța medie de viață este, oficial, de 75 de ani la Institutul de Statistică și de 82 de ani la Ministerul Muncii. Mai mult, conform unui calcul simplu, dintr-un salariu mediu brut obținut într-o viață de muncă, ar trebui să rezulte o pensie medie, ceea ce nu se întâmplă. 

Un român își recuperează, după ce se pensionează, doar jumătate, în varianta optimistă, din banii cu care a cotizat la sistemul de pensii în anii de muncă. Aceasta este concluzia unui pensionar care și-a calculat contribuția în ani și a raportat-o la pensia pe care o are. Factorii sunt mulți, unele sporuri pentru care s-a plătit contribuţia de asigurări sociale nu au fost luate în calcul la pensie, iar pensionarii susţin că acesta este un abuz din partea statului. Aceasta este o problemă pe care Ministerul Muncii încearcă să o rezolve prin noua Lege a pensiilor.

 Vârsta pensionării este determinată de speranța de viață

Dacă luăm cazul unui tânăr în vârstă de 25 de ani, care a intrat în câmpul muncii la 1 ianuarie 2018 şi primește salariul mediu brut pe economie, cel din decembrie 2017, adică 3.662 de lei, va contribui cu 26,3% la fondul de pensii, respectiv 963 de lei pe lună. Vârsta pensionării este determinată legal de speranța de viață, care este de 70,5 ani la bărbați și 77,6 ani la femei, de unde rezultă o medie de 75 de ani, în varianta Institutului Național de Statistică (INS). Ţinând cont că media ieșirii din câmpul muncii la bărbați şi la femei este de 64 de ani, o persoană ar beneficia după pensionare, în medie, timp de 11 ani de pensie. În varianta Ministerului Muncii, care are ultimul cuvânt în legătură cu pensionarea, speranța de viață însă este mai mare. ‘Pentru anul de referință 2015, durata medie de stat în ‘plata pensiei’ a fost de 18 ani și 3 lui’, a explicat Ministerul Muncii. De ce este așa? ‘INS utilizează indicatorul statistic ‘speranța de viață la naștere’, în timp ce din punctul de vedere la pensiilor se utilizează ‘speranța de viață la pensionare’ ‘, spune Ministerul Muncii. „Nu are voie nimeni să încalce datele Institutului de Statistică, nu avem voie să ne jucăm cu cifrele, iar singura instituție abilitată în statistică în această țară este INS’, spune Gheorghe Nistorescu, doctor în economie, specialist pe probleme de pensii.

Pensia se calculează în funcție de contribuție. Dintr-un salariu mediu trebuie să rezulte o pensie medie

Dacă tânărului angajat în vârstă de 25 de ani nu îi va crește salariul niciodată, iar în cei 39 de ani de activitate va plăti lunar 963 de lei, la finalul perioadei de cotizare, el va acumula 450.684 lei la fondul de pensii. La un salariu mediu brut, ar trebui să rezulte o pensie medie. Pensia medie a fost, în decembrie 2017, de 1.071 lei. Dacă o persoană ia această sumă și ‘stă în plata pensiei’, cum zice Ministerul Muncii, timp de 18 ani și trei luni, rezultă că în aceste 219 luni, beneficiază de un total de 234.549 de lei. Față de 450.684 lei, cât a depus într-o viață de muncă, lipsesc 216.135 de lei, adică primește la pensie jumătate din cât a depus.

‘Datele furnizate de la INS sunt co­recte, dar acestea nu pot fi utilizate în respectivul algoritm de calcul, deoarece acestea sunt variabile și nu au relevanță în timp, în condițiile în care vorbim de drepturi de pensie care vor fi stabilite într-un viitor îndepărtat. Totodată, nu au valabilitate având în vedere faptul că aceste variabile sunt stabilite prin acte normative și nu pot fi predictibile’, explică Ministerul Muncii.

Dar principiul de bază la calculul pensiei este cel al contributivității, iar întrebarea care se pune este de ce nu pot fi „predictibile”? De ce sunt variabile, dacă vorbim de principiul contributivității?

Cum fură statul pensia prin calcul: Românii trăiesc cu 7 ani mai mult la Ministerul Muncii decât la Institutul de Statistică

”Trebuie urmărită rațiunea: contribuția este în funcție de salariu, iar pensia este în funcție de contribuție. Este logic să iasă o pensie medie dintr-un salariu mediu. Dacă nu iese, înseamnă că ceva nu este în regulă în privința caculării pensiilor”, a mai spune Gheorghe P. Nistorescu (foto).

În ceea ce privește stagiul de cotizare mai mic de 10 ani, problema este foarte complicată. Inițaial, acestor oameni nu li se dădea nici un ban, pur și simplu nu li se recunoștea contribuția la fondul de pensii. Li se lua contribuția si gata!

Ulterior, statului ”i s-a făcut milă de ei” și li s-a dat pensia socială minimă, care acum este de 640 de lei.

persoană care a avut în ultimii 10 ani, să zicem,  salariul mediu pe economie, pentru care a plătit contribuția la fondul de pensii, după care a sistat contribuția, va lua 640 de lei pe lună pensie. Înmulțit cu numărul de ani în care va sta în plata pensiei, aducă 11 ani, în variant INS. Rezultă că va ”consuma” o pensie social totală de 84.480 de lei.

Dar, dacă i s-ar da banii pe care i-a cotizat la fondul de pensii  în cei 10 ani de muncă, ar avea de luat 115.560 de lei – confocrm calculelelor prezentate mai sus.

Adică, prin variant ”pensia social”, omului i se fură 31.080 de lei din banii pe care i-a depus în cei 10 ani de muncă.

Și asta pentru că i s-a făcut statului milă de el,… altfel i-ar fi luat pe toți.

 

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.