ULTIMA ORĂ. CSM începe selecția de procurori pentru ”poliția magistraților”
CSM a avizat negativ Ordonanța lui Dăncilă de a impozita pensiile magistraților
Ultima Ora Politic

CSM a avizat negativ Ordonanța lui Dăncilă de a impozita pensiile magistraților

Membrii CSM au avizat negativ, vineri, prevederile din proiectul de OUG ce vizează unele măsuri fiscal bugetare, între care și impozitarea pensiilor magistraților. Decizia a fost adoptată în unanimitate.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ prevederile ce privesc activitatea autorităţii judecătoreşti din proiectul de Ordonanţă a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscale-bugetare”, se arată în minuta plenului de vineri.

Într-o reacție transmisă public joi, CSM arata că proiectul legislativ care vizează și pensiile magistraților încalcă jurisprudența constituțională care subliniază că independența justiției include și asigurarea unei pensii de serviciu. CSM a mai spus că nu va „tolera” afectarea statutului magistratului prin aceste măsuri fiscale.

Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduală, între 10 și 50%, la cuantumuri diferite, conform unui act normativ pregătit de Guvern, au declarat surse oficiale.

Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele între 2000 și 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, între 7.000 de lei și 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%. Impozitul va fi aplicat doar pensiilor speciale, nu și celor din contrbuții, au precizat sursele citate.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.