CRIZA ECONOMICĂ crește salariul minim din VENEZUELA de 34 de ori. Maduro nu a precizat când se va întâmpla asta
Venezuela
Externe Ultima Ora

CRIZA ECONOMICĂ crește salariul minim din VENEZUELA de 34 de ori. Maduro nu a precizat când se va întâmpla asta

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat vineri mărirea de 34 de ori a salariului minim, fără a preciza data intrării în vigoare a acestei creşteri care se înscrie în programul său de relansare economică, relatează AFP.

Şeful statului socialist a precizat că salariul va fi „indexat” la valoarea petro, criptomoneda venezueleană cu care guvernul intenţionează să ocolească lipsa de lichidităţi şi sancţiunile financiare ale SUA.

CRIZA ECONOMICĂ crește salariul minim din VENEZUELA de 34 de ori. Maduro nu a precizat când se va întâmpla asta 5

Un petro este, potrivit preşedintelui, echivalent cu circa 60 de dolari, pe baza preţului barilului de petrol venezuelean.

„Am fixat salariul minim, pensiile şi baza salarială pe baza unui petro mediu, la 1.800 de bolivari (noua monedă este ‘bolivarul suveran’, care intră în vigoare luni, după o denominare de cinci zerouri)”, a declarat Nicolas Maduro într-o alocuţiune radio-televizată.

La cursul actualului bolivar, venitul minim va creşte de la 5,2 milioane (mai puţin de un dolar la rata de schimb de piaţa neagră, care domină economia) la 180 de milioane (circa 28 de dolari).

Această ajustare de 3.464% este cea de a cincea din 2018.

Venitul minim, care nu este suficient pentru a cumpăra un kilogram de carne, s-a prăbuşit din cauza unei hiperinflaţii galopante care ar putea atinge 1.000.000% în acest an, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

CRIZA ECONOMICĂ crește salariul minim din VENEZUELA de 34 de ori. Maduro nu a precizat când se va întâmpla asta 6

Nicolas Maduro a mai promis că guvernul său va aplica un program strict de „disciplină fiscală”. El a anunţat că statul îşi va asuma timp de 90 de zile diferitele măriri aferente pentru toate „industriile mici şi medii”, fără a preciza modalităţile.

„Trebuie să ne limităm la o disciplină fiscală prusacă şi să suprimăm definitiv emisia de monedă (…) spre profitul creării de monedă în producţia de petrol, aur şi turism”, a afirmat el.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.