„Concerto Azzurro“ - Stefano Bollani, un concert organizat de ICR la Ateneul Român
Social Ultima Ora

„Concerto Azzurro“ – Stefano Bollani în concert la Ateneul Român

Compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani va susține pe 27 august 2018, la invitația Institutului Cultural Român, „Concerto Azzurro“ la Ateneul Român.

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, artistul italian va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție,  „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații“ la pian solo și „Rhapsody in Blue“ de George Gershwin.

Concertul organizat de Institutul Cultural Român face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și este inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc la București în perioada 27-28 august 2018. Concerto Azzurro, susținut de Stefano Bollani sub egida Anului Centenar, are valoarea unui memento: 1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu țara, momentul dobândirii unei libertăți fundamentale – libertatea de a-și trăi plenar identitatea națională. O identitate care nu exclude, ci se nutrește din proximitățile ei culturale europene. Ne exprimăm gratitudinea că Ministerul Afacerilor Externe a inclus acest eveniment în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române. Suntem onorați că, sub cupola Ateneului Român, vom putea aplauda, pe 27 august, un artist polivalent de o asemenea anvergură, care impresionează prin complexitatea și sincretismul său muzical”, apreciază președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu.

Stefano Bollani va fi solistul propriei compoziții, care are o orchestrație semnată de Paolo Silvestri. „Concerto Azzurro“ se va bucura și de prezența extraordinară a percuționistului italian Bernardo Guerra. „Sunt bucuros să interpretez pe scena Ateneului Român, atât Rhapsody in blue de George Gershwin – una dintre capodoperele muzicale ale tuturor timpurilor, cât și Concerto Azzurro – compoziția mea. Sub semnul simbolic azzurro, ne exprimăm pe noi înșine în ipostaza de artiști. De asemenea, voi improviza pornind de la muzică românească. Încerc să fiu liber în fața structurilor pe care le compun. Mă voi lăsa purtat, pe scena Ateneului, de aripile inspirației de moment“, declară artistul Stefano Bollani.

„Concerto Azzurro“, compus de Bollani în 2017, a fost înregistrat alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, condusă de Kristjan Järvi la Gewandhaus zu Leipzig Compoziţia, care reflectă pasiunea lui pentru jazz, va fi lansată oficial în a doua parte a anului 2018, de casa de discuri ALOBAR

Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic, fiind un muzician complex și original. El este și un excelent pianist, care are la bază o formație clasică, și acest lucru se vede în concepția sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România, ca un preambul al stagiunii 2018-2019. Colaborarea dintre Filarmonica George Enescu și Institutul Cultural Român este foarte bună, sperăm să realizăm împreună în continuare cât mai multe evenimente în acest an atât de important, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri și 150 de ani de la înființarea Filarmonicii George Enescu“, subliniază maestrul Iosif Ion Prunner.

Stefano Bollani (născut în 1972, la Milano) este interpret, scriitor și prezentator de televiziune. Bollani dorește întotdeauna să transmită bucurie prin muzica sa. Artistul consideră muzica drept „un mare joc care trebuie reinventat de fiecare dată în mod inteligent“. Concertele lui Stefano Bollani au o importantă parte de improvizație la pian, jam session-urile artistului fiind deja legendare în lumea muzicii. Jazzul este însă doar una dintre nenumăratele faţete artistice ale pianistului, compozitorului, showmanului italian, vedetă a mediilor audiovizuale din Italia. Noul său album, „Que Bom“, este un imn al vieții marcat de o vivacitate contagioasă, inspirat de muzica braziliană. Când nu cântă, Bollani scrie cărți. Cartea sa, La Regina Dada, a fost adaptată pentru un spectacol de teatru, interpretat de celebra actriță Valentina Cenni. Artistul a colaborat cu mari nume ale muzicii internaționale, printre care Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda, Caetano Veloso, Hector Zazou și Enrico Rava. Stefano Bollani a cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii – Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestre de Paris, alături de marii dirijori Riccardo Chailly, Krjstjan Järvi, Daniel Harding.

Concerto Azzurro- Stefano Bollani

Luni, 27 august, ora 20.00    

Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra Filarmonicii „George Enescu’“

Dirijor Iosif Ion Prunner

Solist: Stefano Bollani

Percuționist: Bernardo Guerra

 

Program:

Stefano Bollani (aranjament Paolo Silvestri): „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră

Stefano Bollani: solo (improvizații)

George Gershwin: „Rhapsody in Blue“

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.