Compania de drumuri, obligată să plătească daune morale din cauza infrastructurii proaste 1
Ultima Ora Social

Compania de drumuri, obligată să plătească daune morale din cauza infrastructurii proaste

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trebuie să plătească despăgubiri de aproape 30.000 lei unui bărbat din Târgu Jiu (Gorj) după ce poartă metalică a tunelului Bâlea Lac de pe Transfăgărășan, ce leagă județele Sibiu și Argeș, s-a prăbușit peste mașină acestuia, scrie .ziare.com.

Judecătoria Sectorului 1 a decis la finalul anului trecut că proprietarul mașinii să fie despăgubit cu 19.451,52 lei – cât valora autoturismul avariat și să primească daune morale de 10.000 lei.

CNAIR a contestat decizia la Tribunalul București.CNAIR are calitatea de administrator de drum și în această calitate are obligația de a asigura starea tehnică corespunzătoare a drumului, potrivit OG 43/1997 privind regimul drumurilor.

De asemenea, tunelul și implicit sistemul de închidere al acestuia, compus din cele două porți metalice, se află în administrarea companiei.

Accidentul s-a întâmplat pe 25 august 2015, în timp ce bărbatul se deplasa, împreună cu fiul sau, într-o mașînă Ford Focus. În momentul în care ieșea din tunelul Bâlea Lac, spre direcția Curtea de Argeș, poartă metalică ce asigura închiderea tunelului, în partea dreapta, nefiind asigurată, s-a desprins și a căzut peste autoturismul personal. Bărbatul a tras în zadar de volan în stânga, nu a putut evita coliziunea.

Ceilalți șoferi din trafic au sunat la 112, iar la față locului a venit un echipaj al Secției 1 Poliție Rurală Albestii de Argeș. Polițiștii au făcut primele constatări.

Mașină a fost grav lovită, fiind constatate următoarele avarii: capotă motor înfundată, parbriz spart, stergator rupt, aripa dreapta față distrusă, semnalizator față distrus, airbaguri șofer și pasager declanșate, pavilion deformat, bară față distrusă, radiator spart, ușa dreapta spate zgariata, bară portbajaj pavilion dreapta ruptă, aripa dreapta spate înfundată, geam lateral dreapta spate spart, lampa semnalizare dreapta spartă, hayon înfundat și lunetă spartă.

Autoturismul nu a mai fost în stare de funcționare, fiind necesar să apeleze la tractarea acestuia pe o platforma specială și transportat la un service auto.

Conform unui raport de expertiză tehnică judiciară auto, aflat în dosarul de la Judecătoria Sectorului 1, s-a constatat că autoturismul se află în dauna totală.

După cum rezultă din concluziile raportuluui de expertiză tehnică auto, valoarea autoturismului, la momentul producerii incidentului, luna august 2015 era de 4.400 euro, la cursul valutar de 1 Eur = 4,4208 lei, respectiv 19.451,52 lei.

La momentul producerii accidentului, sistemul de închidere al tunelului Bâlea Lac era compus din două porți metalice (una în partea dreapta și altă în partea stânga).

Blocarea tunelului, în lunile de iarnă, se realiza prin îmbinarea acestora printr-un cordon de sudură. Acest cordon era distrus în fiecare an, pentru a permite accesul în tunel.

Șoferul a explicat magistraților că acesta ar fi fost motivul desprinderii uneia dintre cele două porți, mai exact uzarea anuală a acestora, prin procedeul descris mai sus.

În plus, poartă metalică din partea stânga a tunelului, deși fixată pe peretele acestuia, ar fi prezentat urme vizibile de reparații.El a cerut că CNAIR să-i plătească cheltuielile și daune morale.

După ce a analizat toate datele, mărturii ale martorilor, documentele de la poliție sau CNAIR, instanța i-a dat dreptate bărbatului.

„Constatând că în cauza s-a făcut dovadă că tunelul și implicit sistemul de închidere al acestuia compus din cele două porți metalice se află în administrarea pârâtei (CNAIR – n.red.), prejudiciul a fost cauzat urmare a stării tehnice precare a sistemului de închidere, urmarea fiind desprinderea uneia dintre cele două porți metalice, existența raportului de cauzalitate între lucru (poartă metalică) și prejudiciu, în temeiul art. 1376 alin. 1 Cod civil, urmează a dispune obligarea pârâtei să plătească reclamantului suma de 19.451,52 lei reprezentând contravaloare prejudiciu material”, motivează Judecătoria Sectorului 1.

Șoferul a solicitat și plata unor daune morale 20.000 lei. În primul rând, pentru că nu a mai putut folosi mașină. El stătea la 6 kilometri de Târgu-Jiu, iar o perioada a trebuit să facă naveta până în oraș cu bicicleta. Apoi, temerea produsă de prăbușirea porții metalice, în condițiile în care era în mașînă cu fiul sau, care era în clasa a IV-a. Copilul a participat la un program de consiliere psihopedagogică pentru identificarea problemelor rezultate în urmă participării involuntare la un accident în trafic alături de tatăl sau.

Judecătorii au decis, în consecință, acordarea unor daune morale într-un cuantum de 10.000 lei, bani care reprezintă „o reparație echitabilă suficientă a prejudiciului moral suferit de reclamant”.

„Pentru a reține această, instanța are în vedere atât suferință psihică, produsă la momentul producerii evenimentului, materializată prin sentimente de teamă, panică, pentru a nu fi afectată sănătatea să și a copilului, cât și impactul psihlogic creat asupra copilului sau, care s-a speriat, fiind supus unui șoc emoțional, care a necesitat ședințe de consiliere pentru a depăși situația, și disconfortul, stresul, efortul suplimentar cauzat de pierderea autoturismului,” motivează Judecătoria Sectorului 1.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.