Legea care susține persoanele cu autism așteaptă vot pozitiv la Camera Deputaților
Ultima Ora Sănătate

Certificatului de încadrare în grad de handicap a copiilor cu autism ar putea fi extins până la 18 ani

Deputatul PSD Tamara Ciofu a inițiat Propunerea legislativă de extindere a certificatului de încadrare în grad de handicap a copiilor cu autism până la vârsta de 18 ani

Deputatul social-democrat botoșănean, Tamara Ciofu, a transmis Ministerului Sănătății Propunerea legislativă de extindere a certificatului de încadrare în grad de handicap a copiilor cu autism până la vârsta de 18 ani, astfel încât aceștia să nu mai fie evaluați periodic între 6 luni și 2 ani cum este în prezent.

Am avut consultări cu reprezentanții Ministerului Sănătății și le-am expus problemele cu care se confruntă în prezent părinții copiilor cu tulburări din spectrul autismului, care trebuie să se deplaseze periodic la evaluări. Astfel, s-a luat în considerare modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În acest sens, am considerat că se impune introducerea unei excepții pentru extinderea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu autism până la împlinirea vârstei de 18 ani”, a declarat Tamara Ciofu.

Deputatul PSD, în calitatea sa profesională de medic primar cu o experiență de peste 30 ani ca specialist pediatru, a apreciat că pentru acești copii care suferă de afecțiuni degenerative, cum este autismul, este nevoie de extinderea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap până la vârsta la care devin adulți.

Având în vedere că în Legea nr. 448/2006 privind drepturile de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi se stabilește că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu anumite dizabilități este de minimum 6 luni şi maximum 2 ani, pentru minorii care suferă de tulburări din spectrul autismului trebuie să avem în vedere majorarea acestui termen până la împlinirea vârstei de 18 ani, întrucât recuperarea completă a acestora nu va fi realizată niciodată. Ca medic pediatru, nu pot să nu atrag atenția asupra importanței pe care comunitatea o are în viața unei persoane cu autism și să vă confirm faptul că această afecțiune este una ireversibilă în cele mai multe cazuri. Cred cu tărie că efectele autismului și ale tulburărilor de dezvoltare care împiedică socializarea pot fi diminuate acolo unde se poate, atât timp cât există toleranță, deschidere și apropiere”, a subliniat parlamentarul PSD Botoșani într-un comunicat remis newsteam.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.