Descoperă România. Comorile Județului Mehedinți
Ultima Ora Social

CERERE pentru Guvern. Implicare mai mare în salvarea monumentelor istorice de la dispariție

CERERE pentru Guvern. Implicare mai mare în salvarea monumentelor istorice de la dispariție

Deputatul PSD Carmen Holban cere o mai mare implicare a Guvernului în salvarea monumentelor istorice de la dispariţie

Deputatul PSD, Carmen Holban, i-a cerut ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Vladimir Ivaşcu, printr-o interpelare parlamentară, o inventariere a situaţiei actuale a monumentelor istorice din judeţul Dâmboviţa.

„Potrivit unor date statistice neoficiale, peste 10% dintre monumentele arhitecturale ale României sunt într-o stare proastă sau foarte proastă de conservare. Degradarea unora dintre monumentele arhitecturale de prim rang din ţară a avut drept cauză durata foarte mare a proceselor de retrocedare, timp în care administraţiile locale au investit minimal sau nu au investit deloc pentru întreţinerea imobilelor”, a precizat parlamentarul social-democrat, în demersul oficial înaintat conducerii MCIN.

În finalul interpelării, deputatul PSD a solicitat ministrului Ivaşcu să răspundă la următoarele aspecte: „1. Câte monumente istorice sunt în prezent în judeţul Dâmboviţa şi câte dintre ele se află în stare avansată de degradare?; 2. Care este previziunea Ministerului pe care îl conduceţi pentru identificarea finanţărilor necesare salvării monumentelor de pe lista patrimoniului naţional, atât din ţară, cât şi punctual din judeţul Dâmboviţa?”.

„Este evident că nici autorităţile publice locale şi nici marea majoritate a celor care au intrat în posesia imobilelor revendicate nu au posibilităţi materiale pentru a le reface şi moderniza. În aceste condiţii, Executivul trebuie să găsească o soluţie pentru salvarea monumentelor istorice de la dispariţie, deoarece ele sunt parte a istoriei noastre şi legătura dintre trecut şi viitor”, a concluzionat Carmen Holban.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.