Ultima oră. 24 de morți în urma unui atac terorist din Camerun
O maşină capcană a explodat în Siria
Ultima Ora Externe

Cenușa lui Mahatma Gandhi a fost furată de la un complex memorial din India

O parte din cenuşa lui Mahatma Gandhi, lider al mişcării de eliberare naţională din India împotriva dominaţiei britanice, a fost furată de la un complex memorial din India, în ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la naşterea acestuia, potrivit bbc.com.

Poliţia din Rewa, statul indian Madhya Pradesh, a confirmat pentru BBC că investighează furtul, considerat „un prejudiciu adus integrităţii naţionale”.

Mangaldeep Tiwari, custode la memorialul Bapu Bhawan, unde cenuşa era depozitată din 1948, anul în care Gandhi a fost asasinat de un extremis hindus, a calificat furtul drept „ruşinos”.

Hoţii au scris pe fotografiile liderului indian de la memorial, cu vopsea verde, textul „trădător”.

Unii hinduşi consideră că Gandhi a fost un trădător pentru că a militat pentru unitatea lor şi a musulmanilor. Aceasta deşi Gandhi era un hindus devotat.

Gandhi, născut pe 2 octombrie 1869, în Porbandar, a iniţiat o mişcare de rezistenţă non-violentă împotriva dominaţiei britanice în India, fiind o sursă de inspiraţie pentru oameni din toată lumea. Mulţi indieni îl consideră „părintele naţiunii”.

După deces, trupul i-a fost incinerat, dar cenuşa nu a fost împrăştiată într-un râu, potrivit credințelor hinduse, ci impărțită la mai multe centre, inclusiv memorialul din Bapu Bhawan.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.