Cazarea pe litoralul românesc se va scumpi cu 20%, de la 1 iulie 1
Ultima Ora Economic Social

Cazarea pe litoralul românesc se va scumpi cu 20%, de la 1 iulie

Hotelierii anunță că de luni, 1 iulie, cazarea pe litoralul românesc se va scumpi cu până la 20%. De vină, susțin întreprinzătorii din turism, ar fi chiar turiștii români, care se îngrămădesc la mare, tocmai în iulie și august, provocând majorări ale prețurilor.De luni – potrivit hotelierilor – în Mamaia nu se vor mai găși camere în hoteluri de 4 și 5 stele cu mai puțîn de 1.000 de lei pe noapte. 

Majorări de preț vor fi și la hoteluri de 3 stele, care vor taxa noaptea de cazare cu până la 350 de lei. Abia la unitățile de cazare cu 2 stele prețurile vor fi mai mici, ajungând, în medie, la 180 de lei pe noapte.Nu doar numărul de stele al hotelului va face prețul cazării, ci și stațiunea.

Cu alte cuvinte, Mamaia va fi și în această vara cea mai scumpă de pe litoralul românesc, iar la Saturn se așteaptă cele mai mici prețuri.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (prezidată de omul de afaceri Mohamad Murad) informează că scumpirile nu-i vor afecta decât pe turiștii care nu și-au rezervat încă o camera la mare.

„Este vorba strict de prețul de la recepție, pe care fiecare agent economic îl poate schimbă după cum dorește, în funcție de diverși factori, cum ar fi cererea din partea turiștilor sau situația meteorologică. Dar vorbim despre un număr de locuri extrem de mic. Marea majoritatea a hotelierilor a vândut deja camerele. Cred că, pentru iulie, vorbim de un procent de ocupare de 100 la sută, pe litoral”, au declarat reprezentanți ai Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) pentru Mediafax.

Întrebarea este: de ce cresc, totuși, prețurile atât de mult în fiecare vara, în iulie și august? FPTR susține că de vină sunt chiar românii, care – deși se plâng că n-au bani – se îngrămădesc la mare în iulie și august, cresc cererea și provoacă, astfel, scumpiri.

„Toată lumea vrea să vină în iulie și august, când sunt prețurile foarte mari. De ce sunt prețurile foarte mari? Pentru că toată lumea vrea să vină atunci. Dacă cineva ar vrea să vină în iunie, prețurile sunt foarte mici, aproape la nivel de costuri. Dar ei nu vin acum. Hotelurile sunt jumătate goale, dar cu tarife foarte mici. În schimb, de la 1 iulie, ar trebui să avem hoteluri din cauciuc, să le întindem, că să le dublăm capacitatea. (…) Noi, românii, vrem să mergem când e mai scump, că e mai multă lume! Degeaba facem noi oferte peste oferte în extrasezon, că lumea tot în număr mic vine. Deci, concluzia care e? Nu avem bani, dar mergem când e cel mai scump!”, a declarat prim-vicepreședintele executiv al FPTR, Dragoș Răducan.

Odată majorate, prețurile la cazare vor începe să scadă abia după 15 august.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.