Caz uluitor. 190 de pasageri, puși în pericol de piloții Blue Air. Au zburat cu coada avionului distrusă 1
Ultima Ora Social

Caz uluitor. 190 de pasageri, puși în pericol de piloții Blue Air. Au zburat cu coada avionului distrusă

Piloții de la Blue Air au pus pasagerii în pericol în timpul decolării de pe Aeroportul Birmingham. Piloții au aproximat greutatea de combustibil la zero, fără a o calcula la greutatea efectivă a aeronavei la decolare. Coada avionului de la București a atins pista de pe care a decolat ,deoarece nu a fost consultată o procedură standard de pe Manualul de zbor din România.

Piloții de bungling pun 190 de pasageri la risc după citirea greșită a calculelor de decolare-cauzând lovirea cu coada avionului pista, se arată într-un raport.

Boeing 737-800, parte a companiei aeriene române Blue Air, a răzuit pista timp în care se pregătea să se ridice la cer de pe Aeroportul Birmingham spre București.

Greutatea greșită a fost introdusă în computerele de zbor-ceea ce făcea ca avionul să apară cu 12 tone mai ușor decât a fost de fapt.

Zborul a fost cu aproape o oră întârziere, atunci când piloții au enumerat greutatea zero-combustibil, mai degrabă decât greutatea reală la decolare.

Eroarea a însemnat că viteza de decolare calculată a fost de zece noduri sub ceea ce era necesar, cauzând ca nasul avionul să se ridice prea mult în aer.

Filiala de investigații Air accident a declarat că această greșeală a fost făcută deoarece procedurile normale au fost ocolite „, în scopul de a economisi timp”.

Anchetatorii Air au declarat despre incidentul din 2018 iulie: „este improbabil ca greutatea să fi fost citită greșit, și neverificată, iar echipajul a încercat să îndeplinească [această decolare slot].”

Raportul, lansat astăzi, a continuat: „un membru al operațiunilor terestre de la Aeroportul Birmingham, care a asistat la decolare, a informat turnul de control al traficului aerian că el credea că aeronava ar fi putut avea o lovitură de coadă, deoarece a văzut coada aeronavei venind foarte aproape de pista de decolare.”

Deși piloții nu credeau că avionul a lovit solul, au descoperit în cele din urmă eroarea de greutate și au fost informați de echipajul de cabină că este un „zgomot ciudat” la decolare.

Dar, în ciuda constatărilor, echipajul a optat să nu consulte manualul lor procedural și în schimb a plecat spre România.

AAIB a adăugat: „lista de verificare” „ailstrike” trebuie finalizată dacă există suspiciuni.

„Ancheta de la controlul traficului aerian ar fi trebuit să fie suficientă pentru ca piloții să ia măsurile prescrise.

„Continuarea destinației pune siguranța aeronavei și a ocupanților săi la un risc crescut.”

Inspecția Boeing după ce a aterizat la București a relevat deteriorarea cozii.

Niciunul dintre cei 190 de pasageri și șase membri ai echipajului nu a fost rănit, conform dailymail.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.