Capitala Moldovei va găzdui un eveniment de anvergură al Preşedinţiei României la Consiliul UE
Ultima Ora Politic

Capitala Moldovei va găzdui un eveniment de anvergură al Preşedinţiei României la Consiliul UE

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene se va încheia în două săptămâni, însă calendarul continuă să fie la fel de dens ca şi până acum, românii având în continuare şansa de a-i găzdui pe oficiali de prim rang ai statelor membre şi ai instituţiilor europene. 

De la 1 iulie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene va fi preluată, pentru şase luni, de Finlanda, care îşi propune însă un calendar mult mai puţin ambiţios decât al ţării noastre.

Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, instituţie condusă de către viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, organizează în Capitala Moldovei, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Iaşi, un eveniment ştiinţific de anvergură europeană: Seminarul ESPON.

Într-o locaţie aflată la mai puțin de 10 km de granița externă a Uniunii Europene, evenimentul din 19-20 iunie 2019 va reuni 200 participanți de pe întregul continent și chiar din afara acestuia. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost permanent implicat activ în parteneriatele dezvoltate pentru elaborarea Agendei Urbane a Uniunii Europene, cu obiectivul declarat de a oferi cetățenilor servicii mai bune și de a dezvolta oportunități de afaceri, în special prin faptul că asigură coordonarea parteneriatului „Locuri de muncă și abilități” alături de orașele Rotterdam și Jelgava.

Programul de cooperare ESPON 2020, Rețeaua europeană de observare a dezvoltării și coeziunii teritoriale continuă Programul ESPON 2013 și are ca obiectiv susținerea cercetării teritoriului european și fundamentarea politicilor europene. Aria programului acoperă teritoriul celor 28 state membre ale Uniunii Europene, precum și al celor 4 state partenere ale programului: Islanda, Norvegia, Lichtenstein și Elveția.

Bugetul total al programului ESPON 2020 este de 48,6 milioane de euro, din care 41,3 milioane de euro reprezintă alocarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020.

NewsTeam vă va ţine în continuare la curent cu evoluţiile evenimentelor din calendarul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.