Campania România vrea autostrăzi câștigă zeci de mii de fani. Pe 15 martie, țara va fi paralizată 1
Ultima Ora Social

Campania România vrea autostrăzi câștigă zeci de mii de fani. Pe 15 martie, țara va fi paralizată

Campania ”România vrea autostrăzi”, demarată de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, s-a viralizat atât în mediul on-line, cât și în cel off-line. Sub hashtag-ul #șîeu mai multe companii românești și străine au anunțat deja public că vor opri lucrul vineri, 15 martie, la ora 15:00, vreme de 15 minute. De asemenea, campaniei s-au aliat deja mai mulți primari PSD și ALDE, ONG-uri, oameni de afaceri, transportatori și taximetriști, scrie g4media.ro

Care este mesajul lui Mandachi

  • Dacă ești profesor, lasă elevii cu 15 mai mult în pauză. Dacă ești zidar, lasă mistria jos pentru 15 minute. Dacă ești șofer, lasă mașina 15 minute pe avarii. Dacă vreo să pleci din România, mai stai 15 minute.
  • Ca om de afaceri, am parcurs mai mult de 500.000 de km la volan. Ba chiar am făcut și un calcul: pentru că nu am avut autostrăzi, am pierdut peste un jumate din viața mea la volan.
  • În România mor anual 2.000 de oameni în accidente rutiere. Adică mai mulți decât au murit la Revoluție. Practic, avem o Revoluție în fiecare an. Din 89, în accidente au murit peste 60.000 de oameni. Cam cât populația orașului Alba Iulia. Oare câți ar fi supraviețuit dacă aveam autostrăzi?
  • În data de 15 martie, pentru 15 minute, începând cu ora 15, eu suspend activitatea celor 40 de restaurante. Pentru autostrăzi. Fii solidar. Provoacă măcar trei persoane să își întrerupă activitatea!

Mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului ”România vrea autostrăzi. 15 martie, ora 15:00, 15 minute”

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a construit un metru de autostradă la Suceava, într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni și a lansat o provocare pentru românii din întreaga lume, indiferent de statut social sau profesie, în încercarea de a atrage atenția asupra amânării excesive a construirii autostrăzii în Moldova.

Ștefan Mandachi a tipărit și a oferit pe cheltuială proprie, în ultimele șase luni, peste 3.000.000 de afișe. Începând din patru martie, oferă gratuit și autocolante cu mesajul „România vrea autostrăzi” celor care doresc să se alăture manifestului. Acestea pot fi ridicate din rețeaua de restaurante Spartan, Mandachi Hotel & SPA din Suceava, sau de pe site-ul www.romaniavreaautostrazi.ro. Pe lângă asta omul de afaceri sucevean cheamă toți românii să se alăture manifestului său prin asumarea sloganului #șîeu, ca gest de solidaritate a întregii țări cu cetățenii din regiunea Moldova.

În data de 15 martie, la ora 15:00, va avea loc inaugurarea primului și singurului metru de autostradă din regiunea Moldovei, inițiatorul anunțând că va adopta o formă inedită de protest pentru a transmite mesajul sau către autorități și către cetățeni. Astfel, la ora inaugurării, va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează. Acestea includ o rețea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferințe, sală de fitness, cafenea și un centru SPA.În plus, acesta s-a autosuspendat din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toți avocații care nu pot să-și reprezinte clienții din țară, deoarece nu au pe unde să circule.

Cine a anunțat până acum că va întrerupe lucrul pe 15 martie

  • JYSK România se alătură campaniei care sprijină construcția de autostrăzi. Astfel, pe 15 martie, de la ora 15.00, timp de 15 minute, cei peste 800 de angajați își vor întrerupe activitatea. Acțiunea vizează cele 73 de magazine din țară, departamentul de Customer Service și sediul central din București”.
  • Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip (ALDE):  „15 minute de grevă generală. Gorjul vrea drum expres! În data de 15 martie 2019, în mai multe localităţi din România se va protesta, timp de 15 minute, sub titulatura «15 minute de grevă generală. România vrea autostrăzi». Întrucât în Gorj nu avem nici măcar un drum expres, fapt care îngreunează prezenţa investitorilor şi dezvoltarea economică a judeţului, am decis, în calitate de primar, împreună cu angajaţii Primăriei şi cu o parte dintre consilierii locali, să ne alăturăm şi noi protestului din 15 martie. În acest context, provoc primarii localităţilor situate pe traseul drumului european 79, propozabil a deveni drum expres, să se alăture protestului desfăşurat la nivel naţional, şi să cerem împreună alocarea de fonduri pentru construirea drumului expres care să lege Gorjul de aeroportul din Craiova şi de autostrada ce urmează a se construi între Piteşti şi Craiova. Sper într-o reacţie pozitivă din partea primarilor din Turceni, Bâlteni, Drăguţeşti şi Târgu Jiu“.
  • Primarul orașului Turceni, Cristina Cuibiliu (PSD): ”Oraşul Turceni susţine protestul „15 minute de greva. Romania vrea autostrazi!” Si Gorjul are nevoie de autostrazi sau cel putin de un drum expres! La rândul meu, îl provoc pe domnul Ion Ciocea, primar al comunei Bustuchin să se alăture protestului nostru. #gorjulconteaza #vremdrumuristrategice #ceremrespect”
  • Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica (independent, fost PSD): „Eu voi fi primul dintre cei care vor opri activitatea pentru că trebuie să atragem atenţia asupra necesităţii construirii de autostrăzi. Aşa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată ţara are nevoie de reţea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând. Ecoul nu cred că va fi de o rezonanţă mare pentru că despre această necesitate se vorbeşte de prea multă vreme. Probabil, s-a erodat în mintea celor care trebuie să decidă acest subiect, dar, cel puţin, vom reuşi să atragem atenţia Comisiei Europene că a devenit o problemă naţională lipsa autostrăzilor şi că ar trebui să abordăm următoarea etapă de finanţare europeană într-un mod mult mai responsabil”, a spus MIhai Chirica la Digi FM.
  • Primarul municipiului Brașov, George Scripcaru: „Ne solidarizăm cu acest protest, deoarece lipsa infrastructurii a adus multe deservicii Brașovului care a pierdut investiții majore din cauza absenței autostrăzii Brașov – Comarnic sau Brașov – Sibiu. O infrastructură mai bună ar fi adus la Brașov atât investiții, cât și în locuri de muncă”, a declarat el pentru Biz Brașov.
  • Președintele Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), Augustin Hagiu: ”Începând de ieri (n.r. luni), am devenit parte a proiectului, fără să îl cunosc pe inițiator.  Am preluat acest clip prin colegii noștri de la Asociația Transportatorilor de Mărfuri din Bucovina, care îl cunosc personal pe Ștefan Mandachi. Acest clip rulează deja pe pagina noastră de Facebook, îl vom rula în rețeaua noastră internă și va fi și pe pagina de internet a FORT”. Augustin Hagiu mai spune că ”acest proiect al omului de afaceri sucevean arată că în această țară există încă multă resursă umană de calitate”. În fine, liderul transportatorilor mai declară, în interviul acordat RFI, că personal, pe 15 martie, la ora 15.00, va opri activitatea pentru 15 minute, în semn de susținere față de acest protest.
  • Asociația Banat Taxi susţine protestul care va fi organizat în 15 martie, la ora 15, timp de 15 minute prin care se trage un semnal de alarmă privind starea jalnică a drumurilor de la noi din ţară şi lipsa unor autostrăzi, la 30 de ani de la Revoluţie. În principiu, ne vom alia și noi protestului din 15 martie, de la ora 15:00. ”Vom întrerupe activitatea pentru 15 minute, doar că hotărârea o vom lua în cadrul ședinței de marți a asociației. Problemele noastre sunt mult mai mari, drumurile sunt îtnr-o stare deplorabilă, avem o lipsă acută de autostrăzi, iar transportul ilegal de persoane a atins cote alarmante. Suntem nemulțumiți pentru că transportatorii ilegali de persoane fac evaziune fiscală,e navând case de marcat, neavând licențe, nesupunându-se obligațiilor pe care legea le impune”, a declarat purtptorul de cuvânt, Adrian Jugănaru, la Radio Timișoara.
  • Gri Com (servicii vulcanizare și spălătorie autoturisme și camioane, vânzări anvelope) ”Pe 15 martie, la ora 15, timp de 15 minute ne sistăm activitatea. De ce?  Pentru că vrem și noi autostradă în Moldova! #șîeu #autostrazi”
  • Oradea Civică 2017: ”15 martie – Grevă-n tătă țara!Din Bihor, de la Oradea, pentru Ștefan Mandachi și toți românii care s-au săturat de guvernarea infractorilor, semianalfabeților, plagiatorilor și impostorilor!”
  •  Ulei presat la rece: ”Dragi prieteni #uleișomcuta?,Ne alăturăm și noi campaniei #RomaniaVreaAutostrăzi prin urmare in 15martie de la ora 15, pentru 15 minute ne vom sista activitatea. Vă mulțumim pentru ințelegere! #șîeu #uleișomcuta?”
  •  Cofetăria Alice: ”??Pentru ca suntem romani si pentru ca ne pasa, am ales sa ne alaturam tuturor romanilor carora le pasa si sa sustinem miscarea #romaniavreaautostrazi. ??Astfel, pe 15 martie la ora 15:00, pret de 15 minute vom intrerupe activitatea cofetariei. Va invitam sa fiti alaturi de noi! ?#șîeu  #romaniavreaautostrazi #cofetariaalice”
  • Uniunea Studenților din România (USR) și Forumul Tinerilor din Româniase alătură inițiativei #șîeu și invită pe această cale toți elevii, studenții și tinerii din România, să ia o pauză de la activitățile curente și să fie solidari în ceea ce își propune să fie cea mai mare mișcare civică din țara noastră din ultimele două decenii: ”România vrea autostrăzi!” #șînoi #USReștiTU #ForumulTinerilor
  • Viorel Cataramă: ”Ștefan Mandachi arată că Sectorul Privat (NU STATUL!) poate produce schimbarea în România. De aceea am acceptat #ȘÎEU provocarea lui și am provocat mai departe (…)”Răspund bucuros la provocarea lui Ștefan Mandachi pentru AUTOSTRADĂ. Pe 15 martie voi fi la Suceava, iar la ora 15:00 cei 1.000 de angajați ai firmelor mele își vor întrerupe activitățile pentru 15 minute. Îi provoc pe antreprenorii Dumitru Balan – Botoșani, Adrian Ioan Marginean – Cluj-Napoca și Daniel Costas – Oradea să se alăture. #şîeu vreau AUTOSTRĂZI în România, vă invit să faceți la fel!””.
  • Big Brands Outlet: #șîeu❗Nu fi indiferent! 15 martie, orele 15:00, timp de 15 minute, Big Brands Outlet suspenda activitatea tuturor punctelor de lucru active”.
  • Termene.ro se raliază protestului „15 MINUTE”! Pe 15 martie, pentru 15 minute, începând de la ora 15.00, site- ul termene.rova fi nefuncțional. Ca antreprenori, susținem demersul ”România vrea autostrăzi” și punem umărul la partea noastră de drum. Te rugăm să ne susții în acest demers și să accepti acest mic discomfort ca un gest de gest de protest faţă de lipsa de interes a autorităţilor pentru construcţia de autostrăzi în România”.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.