Calendar creștin-ortodox, 30 iulie, 2023. Sfântul Valentin; Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic 1
Calendar creștin ortodox. 30 iulie 2019. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 30 iulie, 2023. Sfântul Valentin; Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic

Sfântul Valentin

În fiecare an, la dată de 30 iulie, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea unui ales apologet al valorilor moralei creștine. Este vorba de Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

Martirizat la Roma în a două jumătate a secolului al treilea, el a rămas în conștiința Bisericii lui Hristos că vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei.

În plină zi de sărbătoare, Sfântul Valentin îi binecuvântează pe credincioșii români, o părticică din sfintele sale moaște fiind depuse în Biserica Delea Nouă, din București.

Sfinții Apostoli Silă, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic au făcut parte din numărul celor 70 de Apostoli ai lui Hristos.

Sfântul Silă a fost trimis de la Iersualim la Antiohia, împreună cu Pavel și Barnaba, că să lămurească dispută legată de tăierea împrejur: dacă trebuie sau nu să fie tăiați împrejur cei care vin la credință în Hristos.

Sfântul Sila a fost hirotonit episcop al Corintului.Sfântul Silvan a fost episcop al Tesalonicului și a primit multe chinuri până la trecerea să la cele veșnice.

Sfântul Crescens a fost mai întâi împreună-lucrător cu Sfântul Apostol Pavel (ÎI Timotei 4: 10), iar apoi Episcop în Galatia și misionar în Galia, unde a primit moartea mucenicească în vremea împăratului Traian.

Sfântul Epenetos este pomenit în Epistolă către Români a Sfântului Apostol Pavel (16: 5) și a fost Episcop în Cartagina.

Sfântul Andronic, care a fost Episcop al Pannoniei (Români 16: 7) și a vestit învățătură lui Hristos în Italia.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfintei Mucenițe Iulita din Cezareea;

Mâine, serbăm Inainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci.

Sursă:CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.