Calendar creștin-ortodox, 2 noiembrie 2020. Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 2 noiembrie 2020. Sfântul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

Sfântul Gavriil Ivireanul cel nebun pentru Hristos

Părintele Gavriil a fost canonizat de Biserica Georgiei în rândul sfinţilor celor nebuni pentru Hristos, a căror pomenire liturgică se face că pentru sfinţii monahi, chiar şi atunci când au fost simpli mireni.

Goderdzi Urghebadze (cel ce va să fie Sfântul Gavriil) s-a născut pe 26 august 1929, la Tbilisi, capitală Georgiei. A plecat în pace către patria veşnică pe 2 noiembrie 1995. A fost canonizat pe 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, având că dată de prăznuire 2 noiembrie.

Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Agapie au fost creștini persani și au primit mucenicia în vremea împăratului Sapor al ÎI-lea (339-379).Pentru că au mărturisit că sunt creștini au fost supuși celor mai crunte torturi.

În vremea întemnițării lor, îngerul Domnului s-a coborât de mai multe ori și o dată și Hristos, în chipul unui bărbat cu față luminoasă că soarele, spre a-i întări în răbdarea suferințelor.Prin rugăciunile lor, au dărâmat idolul lui Die, au amuțit pe Sapor și tot prin rugăciunea lor, i s-a dezlegat limba. Datorită acestor minuni, mulți păgâni au primit credință în Hristos.Aftonie, unul dintre torționari, a crezut în Hristos și a strigat cu glas mare: „Mare este Dumnezeul Creștinilor!” Pentru această el a fost omorât pe loc, împreună cu alți creștini persani.

Apoi împăratul a poruncit că Achindin, Pegasius și Anempodistus să fie cusuți în piei de animale și aruncați în mare. Dar Sfântul Aftonie s-a arătat din cealaltă lume, însoțitde trei îngeri luminoși, i-a apucat pe cei aruncați, i-a dus la țărm uscat și le-a dat drumul.

Elpidifor a fost unul dintre nobilii de la curtea împăratului. Mărturisind că este creștin, a fost osândit la moarte de împărat, prin decapitare. Împreună cu el, au mai fost uciși atunci șapte mii de creștini persani.

Potrivit Sfinților Părinți, Achindin, Pegasius și Anempodistus, au fost aruncați într-un cuptor de foc împreună cu douăzeci și opt de soldați și cu mama împăratului, că pedeapsa pentru credință în Hristos. Astfel și-au dat viață acești sfinți mucenici.Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Eudoxie, Agapie și a altor opt sfinți;- Sfintelor Mucenițe Chiriachi, Domnina și Doamna;- Sfântului Cuvios Marcian din Cir.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul, și Aitala, diaconul.Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.