Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Calendar creștin ortodox. 18 octombrie 2019. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox,18 octombrie 2020. Sfântul Apostol si Evanghelist Luca

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei. Îl întâlnește pe Hristos în Teba Boetiei, loc în care se îngrijea de bolnavi în calitatea să de medic. Crezând în El, Sfântul Luca ajunge să se numere printre cei 70 de Apostoli.

Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus (Luca 24). După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie și cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarcă prin bogăția de pilde – 33 de parabole împodobesc Evanghelia Sfântului Luca.

După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca a predicat Evanghelia în Italia, Dalmația, Macedonia și Grecia.

Este socotit și patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

A trecut la cele veșnice la vârstă de 80 de ani, când niște păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul împăratului Constantin, a adus moaștele sfântului din Teba și le-a așezat în Biserica Sfinților Apostoli, sub sfânta masă, alături de cele ale Sfinților Andrei și Timotei.

Simbolul Evangheliei sale este un taur care semnifică rangul preoțesc și de jertfă al Mântuitorului Hristos.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Marin cel Bătrân;- Sfântului Cuvios Iulian;- A patruzeci de sfinți tineri;- Sfântului Mnason, episcopul Ciprului;-Sfinților Mucenici Gavriil și Chirmidol.

Mâine facem pomenirea Sfântului Proroc Ioil

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.