Calendar creștin-ortodox 3 Iunie 2020. Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 3 Iunie 2020. Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie

Sfântul Mucenic Luchilian

Sfântul Luchilian a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolești până la bătrânețe, când s-a convertit la creștinism. Nevoind să-și lepede credință în Hristos, a fost bătut cu sălbăticie, încât era tot numai o rana. Aruncat în temniță în acest chip, a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie, închiși din același motiv – nelepadarea de Hristos.

Aici i-a întărit pe tineri către nevoință muceniceasca, că să nu se înfricoșeze de chinurile și moartea pe care urmau să le primească. Astfel, împreună se rugau lui Dumnezeu ziua și noaptea, și unul pe altul se întăreau în Hristos.

Au fost aruncați în foc, dar au ieșit nevătămați. În urmă acestei minuni, tinerilor li s-au tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit, bătându-i-se piroane peste tot trupul. Trupurile lor au fost îngropate de o fecioara, Paula, care a fost pedepsită pentru această fapta cu tăierea capului.

 

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfântului Kevin din Glendalough; – Sfântului Cuvios Atanasie, făcătorul de minuni; – Sfintei Cuvioase Ieria; – Sfintei Mucenițe Paula; – Sfântului Cuvios Papos; – Sfintei Clotilda.

Mâine, facem pomenirea Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.