Calendar creștin ortodox. 28 septembrie 2019. Sfântul Cuvios Hariton 1
Calendar creștin ortodox. 28 septembrie 2019. Sfântul Cuvios Hariton
Ultima Ora Social

Calendar creștin ortodox. 28 septembrie 2019. Sfântul Cuvios Hariton

Sfantul Cuvios Hariton a vietuit in cetatea Iconiu, in timpul imparatului Aurelian (270-275). Pentru ca a marturisit ca este crestin, a fost supus la multe chinuri. A fost torturat si batut, pana cand trupul sau s-a facut tot numai o rana. A fost eliberat din temnita dupa moartea imparatului Aurelian.

In timp ce se indrepta spre Ierusalim, a fost prins de niste talhari. Din Sinaxar aflam ca un sarpe veninos a intrat in vasul cu vin din care beau talharii si le-a adus moartea acestora. Sfantul Hariton a facut o biserica din pestera talharilor si cu aurul gasit la acestia a ridicat o manastire. A trecut la cele vesnice la adanci batraneti.

Tot astazi, facem pomenirea:- Sfantului Proroc Baruh;- Sfantului Sfintitului Mucenic Marcu, pastorul;- Sfintilor Mucenici si frati Alexandru, Afiu si Zosima;- Sfantului Mucenic Pimen;- Sfintilor Mucenici Nicon, Neon si Eliodor;- Sfintilor Mucenici Calinic si Eustatie Romeul;- Sfantului Mucenic Alexandru.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:Sfântul Ier. PATERNUS, episcop de Auch (Franţa, sec. II);Sfântul Mc. PRIVAT din Roma (sec. III);Sfântul Ier. SOLOMON (sau SALONIE), episcop de Genova (Italia, cca +269)Sfântul Ier. EXUPERIE (sau SOUPIRE), episcop de Toulouse (+411)Sfânta Cuv. EUSTOCHIA din Roma, ucenică a Sfântului Ieronim de StridonSfântul Ier. SILVIN, episcop de Brescia (Italia, +444);Sfântul Ier. FAUST, episcop de Riez (Franţa, +495);Sfântul Cuv. MAHAN din Scoţia, monah în Irlanda (sec. VI);Sfântul Ier. ALCHISON Mărturisitorul, episcop de Nicopole (+561);Sfântul CONVAL din Irlanda, ucenicul Sf. Kentigem (cca +630);Sfântul Sf. Mc. ANEMUND (sau CHAMOND), arhiepiscop de Lyon (1658);Sfinţii Cuv. VILIGOD şi MARTIN, întemeietori ai Mănăstirii din Ramont (Franţa, cea +690);Sfânta Cuv. TETTA, stareţă la Winbome (Anglia, cca +772);Sfânta Cuv. LIOBA, egumenă şi misionară engleză în Germania (+781);Sfântul Mc. WENCESLAV (sau VIACESLAV), prinţul Cehiei, nepotulSfintei Ludmila (+935);Sfântul Cuv. AVXENTIE, făcătorul de minuni din Cipru (sec. XII);Sfântul Cuv. NEOFIT Zăvorâtul din Cipru (+1214); mutarea Sf. moaşte;Sfinţii Cuv. CHIRIL şi MĂRIA, schimnici, părinţii Sf. Serghie de Radonej (sec. XIV) ;Sfântul Cuv. HARITON, monah de la Sianjemsk (Rusia, +1509)Sfânta Cuv. IULIANA de la Pecerska, prinţesă de Olshansk (cca +1540);Sfântul Cuv. IRODION, ucenic al Sfântului Cornelie din Komel (+1541);Sfânta Nouă Muceniţă ANA (Lâkoşina) din Rusia (1i925);Sfinţii Noi Mucenici ILARION şi MIHAELA (+1937) şi Sfânta Nouă Muceniţă TATIANA(+1942) din Rusia;Sfântul Cuv. GHEORGHE (Lavrov), arhimandrit mărturisitor; aflarea Sf. moaşte în 2000;Sfântul Mc. IOAN din Camogli (Italia);Sfânta Muceniţă IRINA;Sfinţii Mc. MARŢIAL, LAURENŢIU şi alţi 20 de Mucenici din Africa de NordSfinţii Mc. STACTEU şi TURTURIN din Roma;Soborul Sfinţilor Cuvioşi Părinţi de la Lavra Peşterilor din Kiev, cele de aproape ale Sfântului Antonie.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.