Calendar creștin-ortodox, 28 iulie, 2022. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 28 iulie, 2022. Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena

Sfinții Prohor, Nicanor, Timon și Parmena fac parte din primii șapte diaconi ai Bisericii. Hirotonirea lor în treaptă de diacon este relatată în Faptele Apostolilor (6,1-6).

Ceilalți trei diaconi sunt: Ștefan, Filip și Nicolae. Sfântul Ștefan nu este prăznuit în această zi, pentru că este sărbătorit pe 27 decembrie. Nicolae nu se numără printre ei pentru că a căzut în erezie, iar Filip este pomenit de Biserica pe 11 octombrie.

Prohor a fost hirotonit episcop în Nicomidia și l-a însoțit pe Sfântul Apostol Ioan pentru o vreme, în insula Patmos.Nicanor a primit mucenicia în ziua în care Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre.Timon a fost episcop în Bastoria, o cetate din Arabia.

Potrivit unei tradiții, Timon a murit răstignit în această cetate.Parmena a vestit Evanghelia Domnului în Macedonia. A murit că mucenic, la sfârșitul domniei împăratului Traian (98-117).

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Eustatie din Ancira;- Sfântului Mucenic Acachie cel Nou;- Sfintei Mucenițe Drosis;- Cuvioasei Irina din Capadocia;- Cuviosului Pavel, întemeietorul Mănăstirii Xiropotamu, din Sfântul Munte Athos.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Calinic.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.