Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip
Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip
Ultima Ora Breaking News Social

Calendar creștin-ortodox 22 noiembrie 2019. Sfinții Apostoli Apostoli Filimon, Onisim și Arhip

Acești sfinți au viețuit pe vremea împăratului Nero. Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au pătimit pentru Hristos în Kolasia. Din Sinaxar aflăm că pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în sfânta biserica, împreună cu alți creștini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli.

Atunci toți credincioșii care erau în biserica, au fugit,și au rămas numai Filimon, Arhip și Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis făcătorul de pâine al Efesului.

Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite peste tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și, fiind împroșcat cu pietre, s-a săvârșit. Asemenea și Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre și în astfel de munci au trecut sfinții către Dumnezeu.

Troparul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Onisim

Glasul 3

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu că să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Onisim

Glasul 4

Sfinţite Apostole al lui Hristos Filimon, pe cei ce cu credinţă săvârşesc astăzi preasfântă pomenirea ta, izbăveşte-i pe toţi de tot felul de ispite şi de necazuri.

Sfânta Muceniță Cecilia

Sfânta Muceniță Cecilia s-a născut la Roma din părinți foarte bogați. Făcând jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obligă rangul, cămășă aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o însă la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noapte nunții, l-a câștigat pentru dreapta credință.

Acesta urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea frații au fost osândiți la moarte pentru credință lor.  Deși fiind la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Toți au dobândit cununa muceniceasca.

Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un același loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosită propovăduia în rândul paganilor dreapta credință. Fiind întrebată de către judecător care este sursă curajului ei, sfânta a răspuns:

„Conștiința curată și credință neîndoielnică”. Sfânta Cecilia a fost osândita la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără că să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar din rănile ei au sângerat foarte mult. După trei  zile sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica închinată ei.

Troparul Sfintei Muceniţe Cecilia

Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Cecilia, strigă cu glas mare: pe Ține, Mirele meu, te iubesc și pe Ține căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Ține, că să împărățesc întru Ține; și mor pentru ține, că să viez pentru Ține; ci, că o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, că un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Cecilia

Glasul 4

Pe Sfânta Cecilia, care s-a făcut mireasă lui Hristos de bună voie şi şi-a împodobit inima cu virtuţi, cu sfântă cuviinţă să o lăudăm mulţimea credincioşilor. Că ea a ruşinat semeţia lui Almachie, strălucind că soarele în mijlocul celor ce o căutau şi după aceea s-a arătat celor de pe pământ Dumnezeiesc sprijin, întărind credinţa.

Tot în această zi, Biserica face pomenirea:

– Sfinților Mucenici Valerian și Tiburtie;

– Sfântului Maxim Capelarie;

– Sfinților Mucenici Marcu, ștefan și a altui Marcu;

– Chinuirii Sfântului Mucenic Procopie, cel din Palestina;

– Sfântului Mucenic Menignu Piuarul;

– Preacuviosului Părintelui nostru Avva;

– Sfinților Hristofor și Eufimia;

– Sfinților Talaleu și Antim;

 -Sfântului Tadeu;

– Sfinților Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie;

– Sfântului Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida;

Mâine, 23 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezeru-Vâlcea.

Sursă: crestinortodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.