Calendar creștin ortodox. 20 noiembrie 2018. Sfântul Grigorie Decapolitul
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 20 noiembrie, 2020. Sfântul Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut născut în orașul Irinopolis din Decapolea Isauriei, în sud-estul Asiei Mici, în jurul anilor 780-790. Ajunge la o mănăstire din Decapole, la egumenul Simeon, un frate al mamei sale. Aici a rămas timp de 14 ani.

Se va retrage într-o peștera, unde vă auzi o chemare de la Dumnezeu – care l-a îndemnat să părăsească peștera că să poată fi de folos și altora. Petrece o iarna într-o mănăstire din Efes, ajunge în orașul Proconez, apoi la Enos, în Macedonia.

De aici vă fi prezent în Tesalonic, unde este găzduit într-o mănăstire de către egumenul Marcu. Împreună cu un călugăr de aici, se îndreaptă spre Roma.

Au mers pe uscat până la Corint, în sudul Greciei. Se imbarca pe o corabie și ajunge la Roma. Avea o putere deosebita asupra demonilor. Multe persoane stăpânite de duhuri necurate au fost vindecate în urma rugăciunilor cuviosului Grigorie.

În ciuda bolii de care suferea, Grigorie pleacă din Tesalonic la Constantinopol pentru a se întâlni cu unchiul sau eliberat din temniță (fusese închis pentru că nu se arătase un luptător împotrivă icoanelor). Trece la cele veșnice la 20 noiembrie 842. Moaștele sale au ajuns în tara noastră datorita banului Barbu Craiovescu, care le-a cumpărat în 1498 și le-a așezat în Mănăstirea Bistriță, din județul Vălcea.

 

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Chip te-ai făcut înfrânării şi prin Dumnezeiescul Duh pe toţi i-ai luminat. Alergarea dreptei credinţe o ai săvârşit şi cu învăţăturile lumea ai luminat şi ai mustrat cugetele celor rău credincioşi, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul 3Fecioara astăzi…Soare luminos pe tine Biserica te cunoaşte, care cu podoabele faptelor bune şi cu razele tămăduirilor pe toţi luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta şi cinstim nevoinţele tale, Preafericite Părinte, Înţelepte Grigorie.

Sfântul Mucenic Dasie din Durostor (Silistra) a trăit în secolele III-IV d.H.

A fost soldat în armata romana. Condamnarea să la moarte este legata de sărbătoarea Saturnaliilor. Exista obiceiul să aleagă prin tragere la sorti un „rege al Saturnaliilor“, o persoana care îmbrăcată în hainele zeului Saturn, putea petrece liber în public, implinindu-și orice dorință și imitând pentru treizeci de zile excesele și desfrâul zeului Saturn. Sfântul Dasie refuza, mărturisind că este creștin. După mai multe chinuri, i s-a tăiat capul la trei zile după alegerea să că „rege al Saturnaliilor”, la 20 noiembrie 304. În anul 2005, IPS Ilarion a dăruit Arhiepiscopiei Dunării de Jos o părticică din moaștele Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor. Ele sunt prezente în Capela Palatului arhiepiscopal, cu hramul „Sfântul Cuvios Ioan Casian“. La data de 6 iulie 2006, o părticică din moaștele sale au fost dăruite și Mănăstirii Sf. Ioan Botezatorul – Lipnița ( jud. Constanta).

Troparul Sfântului Mucenic Dasie

 

Sfinte Dasie, mucenic al lui Hristos, pe tine te laudă obştea credin­cioşilor din Axiopolis. Că pe tiranul vrăjmaş, cu puterea crucii, cu statornicie în mărtu­risirea credinţei în Dumnezeu, vitejeşte l-ai călcat, făcându-te pe tine viteaz ostaş al lui Hristos.

Că, lepădând păgânătatea, cununa cea adevărată, din mâna lui Hristos ai luat. Pe Acesta roagă-L, Preafericite Mucenice Dasie, să mântuiască pe toţi cei ce săvârşesc sfântă pome­nirea ta.

Condacul Sfântului Mucenic Dasie

Pricină de veselie ne-a venit nouă astăzi pomenindu-te, Sfinte Mu­cenice Dasie, că, întrarmându-te Dumnezeieşte cu neprihănirea sufletului şi ţînând în cuget rugăciunea cea neînce­tată, cu tărie ai biruit taberele vrăjmaşilor, Sfinte Mucenice, făcătorule de minuni.

Roagă-te neîncetat lui Hristos Dumnezeu pentru noi toţi.

Tot în această zi, serbam Inaintepraznuirea Intrării în Biserica a Maicii Domnului și face pomenirea:- Sfanțului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului;- Sfinților Mucenici Nirsa, episcopul, și Iosif, ucenicul sau;- Sfinților Mucenici Isachie, Ioan și Savorie;- Sfinților Mucenici Gheitazet:- Sfintelor fecioare Tecla, Vautha și Denahida;- Sfinților Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie;- Sfanțului Teoctist Mărturisitorul.

Mâine, 21 noiembrie, prăznuim Intrarea în Biserica a Maicii Domnului (dezlegare la peste).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii