Calendar creștin ortodox. 18 octombrie 2019. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca 1
Calendar creștin ortodox. 18 octombrie 2019. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
Ultima Ora Social

Calendar creștin ortodox. 18 octombrie 2019. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intalneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emaus (Luca 24). Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogatia de pilde – 33 de parabole impodobesc Evanghelia Sfantului Luca.

Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

A trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.

Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

Simbolul Evangheliei sale este un taur care semnifica rangul preotesc si de jertfa al Mantuitorului Hristos.

Citeste si articolul: Mormantul Sfantului Apostol Luca – TebaTot in aceasta zi, facem pomenirea:- Sfantului Mucenic Marin cel Batran;- Sfantului Cuvios Iulian;- A patruzeci de sfinti tineri;- Sfantului Mnason, episcopul Ciprului;-Sfintilor Mucenici Gavriil si Chirmidol.

Potrivit Sinaxarului Sfintilor de pretutindeni, Editura Cartea Ortodoxa, tot astazi facem pomenirea:Sfânta Muceniţă TRIFONIA, soţia unui magistrat roman prigonitor (+251);Sfinţii 46 de Mucenici, soldaţi din Roma (+268);Sfântul Mc. IUST pruncul de Beauvais (Franţa, +287);Sfântul AMABIL, preot la Rio (Franţa, sec. V);Sfânta Cuv. GWEN, stareţă din Ţara Galilor (Anglia, sec. V);Sfânta Muceniţă CANDIDA, prinţesă în Anglia (+492);Sfinţii BROTHEN şi GWENDOLEN, din Anglia (sec. VI)Sfinţii Mc. IUST, FLAVIAN şi cei 90 împreună cu dânşii din Piemonte (sec. VI-VII);Sfântul IACOB, diacon (Anglia, sec. VII);Sfântul Cuv. Mc. MONON din Scoţia (cca +645);Sfinţii Cuv. SIMEON, TEODOR şi EUFROSINA, care au aflat Icoana Maicii Domnului din Peştera Mare, în Peloponez (Grecia, sec. IX);Sfântul Ier. DIOIMISIE, arhiepiscop de Rostov (Rusia, +1425);Sfântul Cuv. IOSIF din Volokolamsk (Rusia, +1515);Sfântul Cuv. DAVID, egumen la Serpukhov (Rusia, +1520);Sfântul Ier. PETRU, mitropolit de Muntenegru +1830);Sfinţii Sf. Noi Mucenici (Rusia, + 1937):SERGHIE (Bajanov), ANDREI (Voskresenski), NICOLAE şi SERGHIE (altul), preoţi, şi ELISABETA fecioara;Adormirea Cuviosului PAISIE Olaru, ieroschimonah de la Mănăstirea Sihăstria (România, n. 1897-+1990).

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii