Calendar creștin-ortodox 16 iulie 2020. Sfântul Atinoghen 1
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 16 iulie 2020. Sfântul Atinoghen

Sfântul Atinoghen a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Atinoghen a viețuit împreună cu zece ucenici într-o mănăstire de lângă cetatea Sevastiei și a fost episcop al Pidahtoei.

Dregătorul Filomarh i-a cerut să lepede credință în Hristos și să aducă jerfe idolilor. Atinoghen a refuzat și a mărturisit: „O, prigonitorule, cei de care zici că au pierit nu au pierit deloc, ci se află acum în ceruri, bucurându-se cu îngerii.”

Pentru că refuză să împlinească porunca lui Filomarh, va fi supus la multe chinuri. Înainte de a fi decapitați, un înger al Domnului s-a pogorât și i-a întărit. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, zicandu-i: „Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în răi și toată dorința ta se va împlini”.

Sfântul Atinoghen după ce a auzit aceste cuvinte, și-a plecat cu veselie capul sub sabie și așa a trecut la cele veșnice.

Sfântul Vasile cel Mare îi atribuie Sfântului Atinoghen imnul „Lumina lînă”, din rânduiala Vecerniei. Părticele din moaștele Sfântului Atinoghen se află în biserica Mănăstirii Stavropoleos din București.

Tot în această zi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Avudim

– Sfântului Mucenic Faust

– Sfântului Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon

– Sfinților 15.000 de mucenici din Pisidia

– Sfinților Părinți care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon

Mâine, facem pomenirea Sfintei Mucenițe Marina.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.