Calendar creștin-ortodox, 15 octombrie, 2020. Sfântul Mucenic Luchian 5
Calendar creștin ortodox. 15 octombrie 2019. Sfântul Mucenic Luchian
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox, 15 octombrie, 2020. Sfântul Mucenic Luchian

Sfântul Mucenic Luchian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). Rămas orfan la vârstă de 12 ani, și-a dăruit averea săracilor.

De tânăr se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu gustă nimic toată săptămâna. Datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia. A îndreptat multe texte evreiești, pe care ereticii le strambasera.

Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. În timp ce era adus spre a fi judecat, convertește  la creștinism 40 de soldați, persoane care vor primi moarte mucenicească.

Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare. Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, au venit câțiva creștini în temniță unde era prezent Sfântul Luchian cu pâine și vin.

Când aceștia l-au întrebat unde anume să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Și așa s-a săvârșit dumnezeiască Liturghie în temniță, pe pieptul sfântului.

A două zi de la acest minunat eveniment, a trecut la cele veșnice.

Amintim că pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică.

Troparul Sfântului Mucenic Luchian

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte.

Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge Sfinte Mucenice Luchian, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Luchian

Pe cea întru rugăciuni. Pe cel ce a strălucit mai întâi în pustnicie şi apoi s-a luminat prin chinuri, toţi să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Luchian cu cântări întru mărire, ca pe un luminător prealuminos, care nu încetează a se ruga pentru noi toţi.

Tot astăzi, facem pomenirea:- Sfinților Savin și Vărs, episcopii;- Sfântului Cuvios Eftimie cel Nou;- Icoanei Maicii Domnului ‘Sporitoarea grânelor’

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Longhin Sutasul.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii