Calendar creștin-ortodox, 14 august, 2023. Sfântul Proroc Miheia
Calendar creștin-ortodox, 14 august, 2023. Sfântul Proroc Miheia
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 14 august 2020. Sfântul Proroc Miheia

Sfântul Proroc Miheia a făcut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut și sub numele de „Moresitul”, de la numele satului în care s-a născut – Moreset. A prorocit 84 de ani, cu 660 înainte de întruparea Domnului. Sfântul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos și Osea.

Numele Miheia se talcuieste – cel care este de la Dumnezeu. Și-a desfășurat activitatea în timpul domniei a trei regi, după cum aflăm din începutul cărții sale prorocesti: „cuvântul Domnului care a fost către Miheia din Moreset în vremea domniei lui Iotam, Ahaz și Iezechia, regii lui Iuda, când a avut vedenie pentru Samaria și Ierusalim” (Miheia 1:1).

Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, împăratul Samariei, pentru viață să păcătoasă, motiv pentru care este nevoit să se retragă în munți pentru a nu fi ucis. Este cel care a prezis și distrugerea Samariei și a Ierusalimului. Însă, cea mai importantă este aceea despre Betleem, că loc al nașterii Domnului (Miheia V, 1).

După moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost înmormântat în satul sau, Moreset. În timpul domniei împăratului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistică în urmă căreia s-au descoperit moaștele Prorocului Miheia, împreună cu cele ale Prorocului Avacum.

„Cu strălucirile dumnezeiestii insuflari celei de Sus fiind luminat, cele viitoare le-ai vestit, văzându-le că și cum ar fi fost acum, vrednicule de minune” (Mineiul pe August, Utrenie, canon, peasna a 4-a, irmos, p. 168).

Tot astăzi, serbăm Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului și facem pomenirea:- Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apamiei;- Aducerii cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol;- Sfântului Mucenic Ursichie;- Sfântului Mucenic Simeon Trapezunteanul.

Mâine sărbătorim Adormirea Maicii Domnului

sursa crestinortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.