Calendar creștin-ortodox. 13 noiembrie 2018. Sfântul Ioan Gură de Aur Sfantul
Sfântul Ioan Gură de Aur
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 13 noiembrie, 2020. Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Ioan Gura de Aur s-a născut la Antiohia, anul nașterii sale fiind plasat intre 344 și 354. A fost botezat la vârstă de 20 de ani și a studiat filosofia, sub îndrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu.

A fost hirotonit diacon de către Arhiepiscopul Meletie (381), și preot de către Flavian, urmașul lui Meletie (386). După moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere.

Astfel, el suprima luxul reședinței episcopale, introducând traiul modest. Criticile sale îndreptate împotrivă corupției i-au adus mulți dușmani. Dușmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexăndria.

Animozitățile sunt intensificate după ce Ioan Gura de Aur îi primește pe Frații Lungi, acuzați de origenism și alungați din Egipt de patriarhul Teofil, pe care îi găzduiește, fară a intra în comuniune cu ei. Amintim că desi Frații Lungi i-au adresat lui Ioan o plângere împotrivă lui Teofil, acesta nu o ia în considerare.

Împărăteasă Eudoxia, îl convoacă pe Ioan la un sinod la Stejar, spre a se dezvinovăți de acuzele aduse. Ioan nu se prezinta la sinod și pentru acest fapt este depus în anul 403. Împăratul ratifica hotărârea sinodului și îl trimite pe loan în exil în Bitinia.

Acest exil nu a durat multa vreme, deoarece este rechemat în scaun. După revenire, Sfântul Ioan critica din nou dezmățul și zarva produse în jurul unei statui de argint ce o înfățișă pe Eudoxia și care era aproape de catedrala în care el slujea.

Din porunca împărătesei Eudoxia, Sfântul Ioan a fost alungat din scaun și surghiunit la Cucuz, în Armenia. Adversarii sai intervin pe lângă împărat și este trimis la Pityum, un orășel pe malul răsăritean al Marii Negre. El nu rezista călătoriei și trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

Moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului.

În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfanțului Ioan împreună cu moaștele Sfanțului Grigorie de Nazianz, au fost luate de către venețieni și duse la Roma, unde au fost depuse în catedrala Sfântul Petru.

După 800 de ani, Biserica Romano Catolica a înapoiat moaștele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al ÎI-lea a oferit moaștele celor doi sfinti, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a dăruit Bisericii Ortodoxe Romane o părticică din moaștele Sfanțului Ioan Gura de Aur, care se afla momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.Liturghia Sfanțului Ioan Gura de Aur

În timpul Sfanțului Ioan Gura de Aur nu exista un formular fix, așa cum exista în prezent, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Sfântul Ioan a adunat într-un formular actele cultice și rugăciunile și a dat naștere Liturghiei care îi poarta numele și care este cel mai des folosita.

Amintim că Sfântul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 și 30 ianuarie.

Troparul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din gura ta că o lumină de foc stră­lu­cînd harul, lumea a luminat. Vistie­riile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dum­nezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur

Din ceruri ai luat Dumnezeiescul har şi cu buzele tale pe toţi înveţi să se închine în Treime Unuia Dumnezeu, Sfinte Ioan Gură de Aur, preafericite cuvioase, după vrednicie te lăudăm pe tine, că eşti îndreptător, ca cel ce arăţi cele Dumnezeieşti.

Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfânțului Cuvios Mucenic Damaschin.

Mâine, 14 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfântului Apostol Filip și a Sfântului Grigorie Palama.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.