Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei
Sfântul Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei
Breaking News Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 12 februarie 2020. Sfântul Meletie, Arhiepiscpoul Antiohiei

Sfântul Meletie, contemporan al Sfinților Trei Ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, a rămas în conștiința Bisericii că apărător al dreptei credințe în față ereziei ariene, care nega divinitatea celei de-a două Persoane a Sfintei Treimi.

Originar din Armenia, Sfântul Meletie învățase de mic dogmele credinței creșține, devenind renumit pentru viață să virtuoasă. Este numit mai întâi episcop al cetățîi Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop în scaunul Antiohiei, în vremea împăratului Constantin al ÎI-lea (337-340).

De trei ori a fost izgonit și exilat Sfântul Meletie, din scaunul sau, de către ereticii arieni, în Armenia.

Sfântul Meletie a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, în timpul căruia împăratul Teodosie i-a arătat o cinste aparte. La acest Sfânt Sinod, Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfântul Meletie. Pe când acesta explică dogmă Sfintei Treimi, slujindu-se de mâna să, arătând mai întâi unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, înaintea tuturor, a ieșit deoadata o văpaie luminoasă din mâna ierarhului. Acesta minune a rușinat pe eretici, iar pe cei dreptslavitori i-a întărit în dreapta credință.

La acest Sinod, Sfântul Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul că patriarh al Constantinopolului. Tot el, mai înainte de această, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare și l-a botezat pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Meletie se îmbolnăvește în timpul Sinodului și trece la cele veșnice. Sfintele lui moaște au fost mutate după aceea la Antiohia.

Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz, deoarece, acesta a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind  credință de la Niceea, în biserica din Antiohia, pentru că un arhidiacon, adept al arianismului, îi astupase gură cu mâna. El nu s-a lăsat intimidat de gestul arhidiaconului și a făcut semne și anume: a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, închipuind cele trei Persoane și apoi, impreunandu-le, a arătat un deget închipuind o singură Ființă. Prin același gest fac referire astăzi la Sfânta Treime, persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual.

Meletie se îmbolnăvește în timpul Sinodului și trece la cele veșnice. Sfintele lui moaște au fost mutate după aceea la Antiohia.

Sfântul Meletie este considerat ocrotitorul persoanelor cu deficiențe de auz, deoarece, acesta a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sfânta Treime, mărturisind  credință de la Niceea, în biserica din Antiohia, pentru că un arhidiacon, adept al arianismului, îi astupase gură cu mâna.

El nu s-a lăsat intimidat de gestul arhidiaconului și a făcut semne și anume: a arătat trei degete pentru fiecare dintre cele trei Persoane, închipuind cele trei Persoane și apoi, impreunandu-le, a arătat un deget închipuind o singură Ființă. Prin același gest fac referire astăzi la Sfânta Treime, persoanele cu deficiențe de auz, în limbajul mimico-gestual.

Troparul Sfântului Meletie al Antiohiei Îndreptător credinței și chip blandeților, învățător înfrânării te-a arătat pe ține, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Ierarh Alexie, Mitropolitul Moscovei și al Întregii Rușii – Preacuvioasei Maria; – Părintelui nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului; – Sfinților Satornic și Plutin; – Sfântului Mucenic Hristea;

Mâine, 13 februarie, facem pomenirea Cuviosului Martinian și a Sfinților Apostoli: Acvilă și Priscila.

Calendar Ortodox– Sfântului Ierarh Alexie, Mitropolitul Moscovei și al Întregii Rușii

– Preacuvioasei Maria; – Părintelui nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului; – Sfinților Satornic și Plutin; – Sfântului Mucenic Hristea;

Mâine, 13 februarie, facem pomenirea Cuviosului Martinian și a Sfinților Apostoli: Acvilă și Priscila.

Calendar Ortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.