Calendar creștin-ortodox 12 august 2020. Sfinții Mucenici Fotie și Anichit 1
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 12 august 2020. Sfinții Mucenici Fotie și Anichit

Sfinții Fotie și Anichit au trăit în vremea împăratului Dioclețian. Anichit, unul din demnitarii cetății Nicomidia, a mărturisit că este creștin în momentul în care s-au declanșat torturile împotriva creștinilor.

Deși i se taie limba, Anichit nu rămâne lipsit de grai, ci mărturisește în chip minunat către împărat: „O, idolatrule, iată ești acoperit de rușine! Iată, de nimic sunt zeii tăi!”.

După rostirea acestor cuvinte, împăratul a poruncit să fie decapitat. Însă călăul, în loc să-l omoare pe Anichit, s-a lovit pe sine fără să vrea și a murit.

După mai multe chinuri, au fost închiși în temniță timp de trei ani. Au fost aruncați în foc, iar mulți creștini le-au urmat suferință, intrând și ei în foc. Din foc se auzeau până în depărtări cântări de laudă către Dumnezeu. În acel foc s-a făcut trecerea la cele veșnice a Sfântului Anichit, a lui Fotie, nepotul sau și acelor ce i-au urmat.

Sfinții Anichit și Fotie sunt invocați la rugăciunile de la Taină Sfântului Maslu și de la slujba Sfințirii Apei.

Troparul Sfinților Mucenici Fotie și Anichit

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricaciunii au dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase indrazniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Tot în această zi, facem pomenirea:- Sfinților Mucenici Pamfil și Capiton;- Sfinților Cuvioși Serghie și Ștefan;- Sfântului Cuvios Palamon;- Sfinților doisprezece mucenici, ostași cretani;- Sfântului Cuvios Castor;- Sfinților treizeci și trei de mucenici din Palestina.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Tihon de Zadonsk.

Sursă: CrestinOrtodox.ro 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.