Calendar creștin-ortodox 11 iulie 2020. Sfânta Eufimia 1
Calendar creștin ortodox. 11 iulie 2019. Sfânta Eufimia
Ultima Ora #calendar-ortodox Social

Calendar creștin-ortodox 11 iulie 2020. Sfânta Eufimia

Sfânta Muceniță Eufimia este prăznuită în fiecare an pe șaisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfânta Eufimia a trăit în timpul împăratului Dioclețian (284-305) și a fost ucisă pentru că a mărturist credință în Hristos.

În data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaște. Pentru a se descoperi dacă învățătură cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinții Părinți au scris într-o carte dreapta credință – în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărțit și nedespărțit și ereticii și-au scris într-o altă carte învățătură lor și le-au pus pe amandoua pe pieptul Sfintei Eufimia.

După puține zile, au deschis din nou raclă și au văzut că la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinților Părinți în mâinile ei.

Troparul Sfintei Eufimia

Mielușeaua Ta, Iisuse, Eufimia, strigă cu mare glas: Pe Ține, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună cu Tine mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, că să împărătesc întru Tine; și mor pentru Tine, că să viez pentru Tine; ci, că o jertfă fără prihană, primește-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Tie. Pentru rugăciunile ei, că un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Chindeu, prezbiterul;

– Sfântului Cuvios Leon din Mândra;

– Sfântului Mucenic Marchian;

– Sfântului Mucenic Martiroclis;

– Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei;

– Sfântului Cuvios Nicodim

– Sfântului Cuvios Mucenic Nicodim.

Mâine facem pomenirea Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie.

Sursă: CrestinOrtodox.ro

 

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii