Cuviosul Antipa de la Calapodești
Cuviosul Antipa de la Calapodești
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox, 10 ianuarie, 2024. Cuviosul Antipa de la Calapodești; Sfântul Grigorie al Nisei

Pe data de 10 ianuarie, ortodocșii îl praznuiesc pe Sfântul Antipa de la Calapodesti.

Deși român, Sfântul Antipa de la Calapodesti este mai puțin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de ruși și de greci.

Rușii îl cinstesc drept „sfânt cuvios”, iar grecii îl cinstesc drept „sfânt athonit”, că unul ce s-a distins între călugării de la Sfântul Munte. Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților în urmă ședințelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.

Viața Cuviosului Antipa de la Calapodesti

Cuviosul Antipa s-a născut în anul 1816, în satul Calapodesti, din județul Bacău. A intrat în monahism la Mănăstirea Calapodesti, la vârstă de 20 de ani. După doi ani a plecat la Muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu.

În rânduiala aspră de la Schitul Lacu și-a petrecut 15 ani, după care s-a mutat la Mănăstirea Esfigmen, una dintre cele mai vechi mănăstiri ale Sfântului Munte. Aici a stat patru ani, iar în această perioada a fost călugărit cu numele de Antipa și hirotonit diacon.

În anul 1860, s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din apropierea Iașului. Din anul 1865 se  nevoiește în Mănăstirea Valaam, situată pe o insula din Lacul Ladoga. Iubind fericită liniște și înstrăinare, Cuviosul Antipa s-a așezat la această mănăstire în anul 1865, unde a trăit încă 17 ani în frică Domnului. Datorită sfaturilor duhovnicești, în această perioada a fost hirotonit preot.

Cuviosul Antipa Athonitul trece la cele veșnice la 10 ianuarie 1882. A fost înmormântat în gropnita Mănăstirii Valaam.

Canonizarea și trecerea în rândul sfinților a fost făcută în Muntele Athos, în anul 1906. El este cinstit mai ales în mănăstirile din Sfântul Munte, fiind singurul călugăr athonit român trecut în rândul sfinților și numărat printre cei din urmă cuvioși părinți ai Athosului. 

Troparul Cuviosului Antipa de la Calapodesti

Peste pământ arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfântul Munte în Athosul de la miazănoapte, Valaam.

O, Sfinte Părinte Antipa, mult lăudatule, asemenea mult minunaților bătrâni ai Moldovei te-ai făcut; și acum, locuind în slava cerescului Valaam, roagă-L pe Hristos Dumnezeul nostru să ne povățuiască pe calea îngerească.

Sfântul Grigorie de Nyssa

Sfântul Grigorie de Nyssa (335-395), episcop de Nyssa, este unul din marii părinți capadocieni, alături de fratele sau Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie de Nazianz.

Este prezent la Sinodul ÎI ecumenic de la Constantinopol (381), unde susține cu mare succes cauza credinței niceene. Totodată, el ia apărarea Sfântul Grigorie de Nazianz împotriva atacurilor episcopilor egipteni și macedonieni, instigati de papa Damasus.

Datorită talentului sau oratoric și cunoștințelor sale, este proclamat „stâlp al ortodoxiei”. Revine la Constantinopol de mai multe ori, pentru a predică la moartea prințesei Pulcheria, în 385 și apoi a mamei sale. Este prezent și la sinodul din 394 sau 395, convocat de Patriarhul Nectarie.

Sfântul Grigorie de Nyssa
Sfântul Grigorie de Nisa

După această dată, informațiile despre el încetează, ceea ce ne face să credem că această ar fi perioada la care a adormit întru Domnul.

Tot astăzi, facem pomenirea Sfântului Ierarh Dometian, episcopul Meletinei și a Sfântului Marchian.

Mâine, 11 decembrie facem pomenirea Cuviosului Teodosie cel Mare, începătorul vieții de obște.

crestinortodox

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.