Calendar creștin-ortodox 1 Aprilie 2020. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteancă; Denia Canonului Mare 1
Social Ultima Ora

Calendar creștin-ortodox 1 Aprilie 2020. Sfânta Cuvioasă Maria Egipteancă; Denia Canonului Mare

Maria Egipteancă s-a născut în Egipt. La vârsta de 12 ani și-a părăsit părinții și a mers în Alexandria, unde timp de 17 ani a dus o viață desfrânată. La vârstă de 29 de ani, părăsește Alexandria și ajunge la Ierusalim. Pretextul i-a fost oferit de pelerinajul unor tineri din Egipt și Libia, care călătoreau pe mare spre Ierusalim, pentru a participa la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci.

Ajunsă în Ierusalim, dorește să între în Biserica Sfântului Mormânt, însă, nu a putut înainta decât până la prag. Aici a simțit cum o putere nevăzută o oprește. Încerca de mai multe ori să între, dar fără rezultat. Este momentul când înțelege că modul ei de existența o face nevrednică de a intră în acest locaș.

Se roagă Fecioarei Maria să facă posibilă intrarea să în locaș, cu promisiunea că își va schimbă întru totul modul de viață. Reușește să se închine Sfintei Cruci și ia decizia să-și trăiască viață în pustia Iordanului. Cuvioasă Maria Egipteancă a stat aici 47 de ani, în post și rugăciune. Cu un an înainte de moartea să, taină vieții ei a fost descoperită părintelui Zosima, care a împărtășit-o, iar după un timp s-a întors că să o îngroape, fiind ajutat la săparea mormântului de către un leu.

Troparul Sfintei Maria Egipteancă Întru ține maică cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru această și cu îngerii împreună se bucură, cuvioasă Marie, duhul tău. Tot astăzi, face pomenirea: – Sfântului Cuvios Macarie, egumenul Peleichitului; – Sfinților Mucenici Gherontie și Vasilid; – Sfântului Ahaz.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.