Câine Erou medaliat postum cu echivalentul distincţiei Crucea Victoria
Câine Erou medaliat postum cu echivalentul distincţiei Crucea Victoria
Ultima Ora Social

Câine Erou medaliat postum cu echivalentul distincţiei Crucea Victoria

Câine Erou medaliat postum cu echivalentul distincţiei Crucea Victoria – Un câine-erou din armata americană care a participat activ la cel de-Al Doilea Război Mondial a primit postum, luni, cea mai importantă decoraţie acordată animalelor pentru acte de eroism.

Chips, o încrucişare de Husky şi Ciobănesc German, a fost recompensat cu Medalia PDSA Dickin pentru protejarea vieţilor membrilor plutonului său în timpul Invaziei aliate în Sicilia a armatelor britanice şi americane, în iulie 1943.

În cursul misiunii conduse de armata americană, desfăşurată sub numele de cod Operaţiunea Husky, Chips şi plutonul său au debarcat pe ţărm în zori, însă au fost imediat întâmpinaţi de o ploaie de gloanţe trase dintr-un adăpost. În timp ce soldaţii aliaţi s-au ferit, Chips a ţâşnit de lângă mânuitorul său şi a alergat în bătaia puştii către sursa rafalei de mitralieră. Supraveghetorul animalului, soldatul John Rowell şi restul plutonului au urmărit momentul în care Chips a intrat într-o colibă, iar împuşcăturile au încetat. Apoi, unul dintre luptătorii inamici a apărut cu câinele agăţat de gâtul său. De asemenea, Chips a înşfăcat şi mitraliera de mâner şi a scos-o din suport, fapt ce a permis camarazilor săi să înainteze. În urma atacului, Chips a suferit răni la nivelul capului şi arsuri de praf de puşcă.

”A fost nevoie de şapte decenii, însă Chips poate în sfârşit să intre în cărţile de istorie drept unul dintre cei mai curajoşi câini care au servit în cadrul armatei Statelor Unite”, a spus McLoughlin, Directoarul general al Societăţii veterinare caritabile People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA).

Medalia a fost acordată, luni, la Muzeul Churchill din Muzeul Imperial al Războiului din Londra, în cadrul celei de-a 75-a aniversări de la Conferinţa de la Casablanca.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.