BULGARIA NU MAI VINDE PAȘAPOARTE DUPĂ CE A FOST CRITICATĂ DE UE
Ultima Ora Externe

BULGARIA NU MAI VINDE PAȘAPOARTE DUPĂ CE A FOST CRITICATĂ DE UE

Comisia Europeană (CE) va emite un avertisment la adresa Bulgariei privind practicile vicioase în vânzarea de cetățenie străinilor, informează agenția Mediapool, citată de Rador. Publicația bulgară citează un raport preliminar al Comisiei Europene.

Raportul descrie „scheme periculoase” în mai multe țări europene pentru cumpărarea cetățeniei și a dreptului de ședere, prin care se evită controalele necesare privind originea proprietății străinilor. Schemele fac posibilă susținerea grupărilor criminale pe teritoriul Uniunii Europene, conduc şi la un risc mai mare de spălare de bani, corupţie şi fraudă fiscală, se menţionează în raportul Comisiei Europene.

Malta, Cipru și Bulgaria sunt singurele state membre ale Uniunii Europene în care funcționează programe de vânzare a cetățeniei. În total, douăzeci de țări vând autorizații de ședere a investitorilor străini.

În Malta, Cipru şi Bulgaria, străinii bogaţi pot să îşi cumpere paşapoarte care să ofere acces deplin în UE în schimbul unor investiţii ce variază între 1 şi 2 milioane de euro. Potrivit raportului, în cele trei state nu există suficiente verificări cu privire la provenienţa bogăţiei oamenilor care îşi cumpără cetăţenie.

Permisele pentru dobândirea dreptului de şedere se vând pentru 15.000 euro în Croaţia, iar suma se ridică la peste 5 milioane de euro în Luxemburg şi Slovacia.

Portugalia este de asemenea criticată că nu verifică provenienţa averilor şi plăţile făcute de străinii care primesc acolo drept de şedere. Acest lucru reprezintă un risc de spălare a banilor, crede Comisia Europeană. Executivul european va forma un grup de experţi care va oferi până la sfârşitul anului recomandări privind modul de prevenire a riscurilor privitoare la asemenea scheme.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.