Judecător la Curtea Constituțională, pus de PSD, anchetat pentru corupție
Ultima Ora Justiție Politic Social

Bombă. Un judecător de la Curtea Constituțională, pus de PSD, este anchetat pentru corupție

Adina Florea și Gheorghe Stan, șeful și adjunctul controversatei Secții Speciale, s-au trezit cu plângeri penale pentru mai multe infracțiuni de corupție din partea procurorilor de la Ploiești, Onea și Negulescu. Cei doi vor fi anchetați de propriii lor subordonați, cinci la număr.

Lucian Onea, fostul procuror șef al DNA Ploiești, suspendat din funcție și cercetat actualmente sub control judiciar, precum și Mircea Negulescu, exclus din magistratură, au depus o plângere penală împotriva Adinei Florea, numărul doi de la Secția specială, și a lui Gheorghe Stan, șeful ei, pe care îi acuză de constituire de grup infracțional organizat, represiune nedreapă și favorizarea infractorului.

Plângerea a fost trimisă la Parchetul General care a declinat-o către Secția Specială, așa cum cere Ordonanța de urgență 7.

Problema care se ridică este cine îi va acheta pe cei doi șefi, iar răspunsul este simplu: subordonații lor. Care sunt în momentul de față doar cinci la număr, celelalte 9 posturi scoase la concurs nefiind ocupate deocamdată.

Așa cum au declarat pentru Europa Liberă surse din procuratură, principala problemă este lipsa imparțialității. ” Sistemul checks and balance nu are cum să funcționeze în cinci oameni care se cunosc foarte bine între ei și care nu au cum să facă o anchetă obiectivă împotriva propriilor șefi. Dacă se va ajunge ca toți cinci să aibă plângeri penale se vor ancheta între ei? Cine va aviza rechizitoriul, șeful direct vizat? ”, spune sursa menționată.

Cei cinci procurori angajați acum la Secția Specială sunt Sorin Eugen Iasinovschi, Mihaiela Iorga, Nicolae Marin, Sarafina Puiu și Adina Florea ( adjuncta). Sorin Eugen Iasinovschi a cerut să fie transferat la un parchet militar, dar solicitarea i-a fost respinsă. Oricum, nu sunt prea mulți amatori pentru funcțiile de la Secția Specială. La concursul din aprilie pentru cele 9 posturi libere s-au înscris doar 6 candidați.

Fostul biroul din cadrul DNA avea o structură mult mai mare, iar anchetele împotriva magistraților erau făcute de alte structuri teritoriale decât cea din care făcea parte procurorul împotriva căruia se făcea o plângere penală. ” Biroul DNA care cerceta infracțiunile de corupție din rândul magistraților nu avea o competență exclusivă. Se putea asigura astfel imparțialitatea anchetei. O plângere împotriva șefului teritorial DNA de la Slobozia, de exemplu, era anchetată de biroul din Cluj. De multe ori anchetele împotriva unor procurori DNA se făceau de către Parchetul General sau de DIICOT. Acum acest lucru nu mai e posibil din punct de vedere legal, ceea ce este în neregulă”, susține sursa Europei libere.

În plus, se ridică întrebarea cine va aviza rechizitoriul împotriva celor doi șefi ai Secției speciale, ambii vizați de anchetă. Acest lucru a fost semnalat de altfel și de Lucian Onea, care s-a adresat, în luna aprilie, procurorului general în acest sens. Onea a acuzat lipsa de obiectivitate și interdependența profesională.

Grupul infracțional organizat reclamat de Onea și Negulescu ar fi fost condus de Sebastian Ghiță împreună cu frații Vlad și Andreea Cosma și ar fi avut drept scop obținerea unor soluții favorabile în instanță în dosarele în care aceștia erau inculpați, dosare instrumentate de DNA Ploiești. Gruparea infrațională, care a atras de partea sa ofiteri de poliție din Prahova și procurori, ar fi măsluit înregistrări video și audio date apoi unor televiziuni în scopul de a denigra activitatea procurorilor DNA care instrumentau dosarul Ghiță- Cosma, se spune în plângerea împotriva lui Florea și Stan.

Reamintim că Gheorghe Stan a fost numit recent de coaliția PSD-ALDE judecător la Curtea Constituțională, iar madatul lui acolo începe la 15 iunie.

CSM a declanșat în cursul acestei săptămâni procedura pentru ocuparea postului de șef al Secției Speciale.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.