Incredibil. Șerban Nicolae vrea la Cotroceni. Și-a anunțat candidatura
Șerban Nicolae a izbucnit după declarația lui Iohannis. ”E bătaie de joc”
Ultima Ora Justiție Politic Social

Bombă. PSD ne scoate din Europa. Senatorul Șerban Nicolae: România se retrage din proiectul Parchetului European

Senatorul PSD Şerban Nicolae a făcut un anunț șocant: există varianta retragerii României dintr-un proiect de anvergură al Uniunii Europene: Parchetului European (EPPO) . Asta în timp de Laura Codruţa Kovesi candidează pentru funcţia de procuror-şef al acestei instituții continentale, iar Tudorel Toader a declanşat procedura pentru alegea procurorului cu funcţie de execuţie în EPPO din partea României.

„EPPO nu prea are acoperire constituțională în România”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae pentru Europa Liberă. El spune că, potrivit Constituției, activitatea procurorilor români este organizată pe lângă instanțe. „Ar însemna că avem două categorii de procurori – cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării”. Reprezentanții României la EPPO sunt anticonstituționali, a precizat Nicolae, care a spus că, atunci când Ordonanța 8/2019 va ajunge la Senat, va cere armonizarea ei cu Legea fundamentală.

Nicolae spune că aderarea la EPPO este o chestiune la nivel de guverne, nu este o instituție fundamentală a Uniunii Europene, pe bază de tratat. „Procurorii români care lucrează acolo își pierd calitatea de procurori în România”, a spus senatorul PSD, care a precizat că doar procurorii delegați la EPPO, adică aceia care vor lucra pe plan național, își vor păstra calitatea.

„România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu”, a spus Nicolae. El a mai spus că România ar putea doar colabora cu EPPO, așa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifraudă. ”Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu ești obligat, doar cooperezi”, a spus Nicolae.

Problema pe care o pune Șerban Nicolae, în cazul în care ar fi însușită de PSD, ar putea duce la reconsiderarea poziției României, care a aderat la EPPO încă de la adoptarea la nivelul UE a înființării acestui parchet care va cerceta fraudele cu fonduri europene mai mari de 10 milioane de euro.

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii