Iohannis nu-i iartă pe infractori. Mesaj puternic pentru magistrați. Toleranța zero față de orice act de corupție
Iohannis nu-i iartă pe infractori. Mesaj puternic pentru magistrați. Toleranța zero față de orice act de corupție
Ultima Ora Europarlamentare 2019 Politic Prezidențiale 2019

Bombă. Dragnea și Tăriceanu pierd alegerile. Klaus Iohannis ia totul. Sondaj

PNL, PSD, Pro România şi PMP ar fi partidele care ar avea cele mai bune patru rezultate la alegerile europarlamentare, se arată în datele unui sondaj realizat în perioada 12-20 ianuarie de către Biroul de Cercetări Sociale (BCS).

Astfel, conform sondajului, pe primul loc s-ar afla PNL (23,7% din preferințe), urmat de PSD (23%), Pro România (10,7%) şi PMP (9,3%). În schimb, USR s-a clasat de abia pe poziţia a şaptea (6,5% din preferințe), o bună parte a votanților USR ducându-se la gruparea PLUS, condusă de Dacian Cioloș (care a fost preferată de 8,1% din respondenți).

Însă acestea ar putea fi preferințele doar în situaţia în care primii doi candidaţi pe listele partidelor respective ar fi următorii: PNL (Crin Antonescu şi Siegfried Mureşan), PSD (Ioan Mircea Pascu şi Victor Bostinaru), Pro România (Corina Creţu şi Sorin Câmpeanu) şi PMP (Traian Băsescu şi Eugen Tomac).

În situaţia în care pe listele partidelor respective primii doi candidaţi nu ar fi cei mai sus-menţionat, ordinea preferințelor s-ar schimba radical – PSD urcând pe primul loc, de exemplu.

Preferinţele în ceea ce priveşte alegerile prezidențiale

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, sondajul îl arată pe Klaus Iohannis câştigător în al doilea tur în faţa mai multor posibili candidați. Dintre toţi însă, cel mai bine ar sta Gabriela Firea, cu 40% din preferințe. Ea i-a devansat astfel, pe Călin-Popescu Tăriceanu, Dacian Cioloș sau pe Viorica Dăncilă.

Gradul de inteligenţă al politicienilor

Biroul de Cercetări Sociale (BCS) le-a cerut celor chestionaţi să evalueze şi gradul de inteligenţă al politicienilor. Astfel, Corina Creţu a fost indicată ca având cel mai ridicat IQ (cu un scor de 99,7). Ea este urmată de Traian Băsescu (scor de 88,6) şi de Crin Antonescu (scor de 88,5). La polul opus se găseşte Viorica Dăncilă, al cărui IQ a fost apreciat cu un scor de doar 56,7 – ea ocupând și ultima poziţie din clasament.

Care sunt liderii internaţionali care inspiră cea mai multă încredere

Dintre liderii internaţionali, 39% dintre respondenţi au indicat-o pe Angela Merkel drept cel mai de încredere politician străin. Ea este urmată de Donald Trump (32% nivel de încredere) şi de Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker (28% nivel de încredere). Președintele Franței, Emmanuel Macron, se găseşte pe a patra poziţie, cu un nivel de încredere de doar 26% şi 62% de neîncredere.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.099 persoane cu vârste mai mari de 18 ani, domiciliate în 120 localități urbane și rurale selectate din toate județele țării,relatează b1.ro.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.