avram iancu
Ultima Ora Social

Avram Iancu a venit la Kretzulescu, contra sumei de 185.000 de lei

Bustul lui Avram Iancu a fost dezvelit în parcul din fata Biserici Kretzulescu din sectorul 1, București. Statuia face parte din monumentele realizate cu prilejul Centenarului și a costat 185.000 de lei. 

Avram Iancu a venit la Kretzulescu, contra sumei de 185.000 de lei 1

 

O altă statui dezvelită cu ocazia zilei de 1 Decembrie a fost cea a Reginei Maria, amplasată în boscheți.

regian maria

Această statui a fost aspru criticată de toată lumea. Iată poziția lui Cristian Marian Olteanu, președinte PNL Sector 5:

regina maria

„Edilul ZERO al Sectorului 5, Daniel Florea, a inaugurat o statuie denumită Regina Maria, în care unul dintre ctitorii României nu poate fi recunoscut nici după noblețe, nici după atitudine și portret. PNL Sector 5 consideră o blasfemie la adresa Reginei Maria a României inaugurarea acestei statui. Concret, bâlbâielile compoziționale și volumetrice, drapajul nerezolvat prin lipsă de dinamică și volum (nu este nici clasic, nici modern), carențele studiului anatomic, toate aceste aduc la o poziție nefirească a corpului. Dacă Regina ar fi fost reprezentată în mers, s-ar fi explicat cumva înclinarea trupului, însă picioarele sunt poziționate greșit, astfel încât, privit din profil, personajul ‘cade’ pe spate. Mai mult, ‘Eleganța și măreția’, cum susține edilul Sectorului 5 al Capitalei că ar exista la această statuie, lipsesc cu desăvârșire, chipul este inexpresiv, de fapt totul este lipsit de expresie plastică. Regina Maria este de nerecunoscut, atât pentru public, cât și pentru artiștii sau istoricii care au vizualizat acest monument și sunt familiarizați cu fizionomia ei. Chiar și după o vizualizare superficială a pozelor sau filmărilor de la Încoronarea din anul 1922, (moment pe care se presupune că îl imortalizează sculptorul), chipul transpus nu seamană deloc cu muza sa. De observat este faptul că nici măcar un detaliu simplu, precum coafura suveranei nu are nimic în comun cu realitatea. Însă, ca să nu existe confuzii, s-a ales un soclu aberant pe care îi stă scris numele cu litere supradimensionate, alegând cele mai nefericite fonturi, scrise macabru, în tehnica meșterilor de cimitir, pe un fundal de marmură neagră”.

regina maria

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.