Grevă în justiție
Grevă în justiție
Ultima Ora Justiție

Avocații din Iași au trecut la un alt nivel de protest. Cum vor intra de acum la procese

Avocaţii din Baroul Iaşi vor purta banderole albe peste robele cu care vor intra în sălile de judecată în următoarele două săptămâni, în semn de protest faţă de gestul Ministerului Justiţiei de a refuza să renegocieze majorarea onorariilor din oficiu şi de a amâna alocarea de fonduri pentru plata asistenţei judiciare la urmărirea penală, a anunţat luni preşedintele Baroului Iaşi, Marius Striblea.

„Un avocat care este chemat să asiste un inculpat într-un proces penal, care de multe ori poate dura ani de zile, va primi din partea statului un onorariu de 30 de euro net. Asta înseamnă 141 lei. Este o discrepanţă între prestaţia pe care acesta o face şi onorariul primit. Din această perspectivă este afectată calitatea apărării, dreptul la apărare a beneficiarului final, care este cetăţeanul de rând, acea persoană care nu-şi poate permite un avocat ales. Ce bază poate să aibă un cetăţean pe apărarea pe care o primeşte dacă avocatul e plătit cu 30 de euro, în condiţiile în care judecătorii şi procurorii câştigă 3.500 de euro net. Este o discrepanţă injustă între avocat şi ceilalţi participanţi la proces”, a declarat Marius Striblea.

Marius Brănici, coordonator Serviciul de Asistenţă Judiciară din cadrul Baroului Iaşi, a declarat că avocaţii sunt decişi să stabilească noi acţiuni de protest.

„Din punctul nostru de vedere, absolut toate demersurile sunt nu numai justificate, sunt legale, sunt înregistrate la instituţiile abilitate. Acest prim demers nu reprezintă decât un semnal de alarmă că munca avocaţilor trebuie respectată”, a declarat Marius Brănici.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.