Atenționare de călătorie în Grecia. Lucrătorii feroviari sunt în grevă
Atenționare de călătorie în Croația. Cod portocaliu de vânt
Ultima Ora Externe Sănătate Social

Avertizare de la MAE: Bosnia şi Herţegovina, zona Sarajevo – grad ridicat de poluare atmosferică

Ministerul Afacerilor Externe MAE, informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia şi Herţegovina că, potrivit datelor transmise de autorităţile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menţine la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo.

În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicţiilor de circulaţie / tranzitare a oraşului Sarajevo, pentru vehiculele care depăşesc 3,5 tone, pe axul principal Bascarsija – Nedzarici şi de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalităţile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo şi Ilidza.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte pagina de internet:https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obţine informaţii actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care suferă de afecţiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) – de poluare, în principalele oraşe din zonă, sunt:

– în SARAJEVO, AQI: 310 ľg/m3, „periculos”;

– în LUKAVAC, AQI: 221 ľg/m3, „foarte nesănătos”;

– în ILIJAS, AQI: 196 ľg/m3, „nesănătos”;

– în ZENICA, AQI: 192 ľg/m3, „nesănătos”, pentru persoane cu anumite afecţiuni;

– în JAJCE, AQI: 192 ľg/m3, „nesănătos”;- în PRIJEDOR, AQI: 184 ľg/m3, „nesănătos”;- în VISOKO, AQI: 172 ľg/m3, „nesănătos”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie atât aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, cât şi serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!„.

 

 

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii