Augustin Zegrean aruncă Bomba în justiție după Raportul GRECO. Adina Florea nu mai are nicio șansă 1
Ultima Ora Breaking News Justiție Prezidențiale 2019

Augustin Zegrean aruncă Bomba în justiție după Raportul GRECO. Adina Florea nu mai are nicio șansă

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean face o analiză asupra situației din justiție după ce experții GRECO au publicat Raportul în care cer desființarea Secției Speciale de Investigare a magistraților.

Zegrean explică pentru ziare.com cum se poate desființa Secția Specială,SS, dar critică și ambele proiecte depuse de Putere și Opoziție în Parlament, care prevăd modificarea Constituției.

Ambele proiecte pentru revizuirea Constituției, depuse de Putere și de Opoziție, nu rezolva problema ordonanțelor de urgență, în formă în care au fost elaborate, spune fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean, care atenționează că România va fi sancționată dacă nu respectă recomandările GRECO.

Curtea Constituțională va discuta în ședința din 18 iulie cele două proiecte depuse după referendumul pe justiție din 26 mai, unul dintre ele fiind asumat de parlamentari de la PNL, USR, PMP și Pro România, iar cel de-al doilea de senatori și deputați de la PSD și ALDE.

„În formă propusă de PSD, care e puțin diferită de cea a PNL, se spune că mai multe instituții pot atacă ordonanțele la CCR în termen de 5 zile de la dată publicării în Monitorul Oficial. Dar asta nu rezolva cu nimic lucrurile, pentru că ordonanțele își produc efectele chiar din momentul publicării în Monitorul Oficial.

Dacă o atacă peste 5 zile, tot degeaba, ea și-a produs efectele și trebuie aplicată! Deci prin atacarea la CCR legea nu se șterge, nu e că și cum ea nu a existat niciodată. Doar din momentul declarării ei că neconstituționale, legea nu se mai aplică.

Cei care fac proiectele nu știu asta?! Și cei de la PNL au scris la fel, doar că ei nu stabilesc termenul de 5 zile. E o diferența față de cazul legilor atacate la CCR înainte de promulgare. În cazul acela, dacă CCR spune că legea nu e constituțională, ea nu întră deloc în vigoare”, a declarat Augustin Zegrean pentru Ziare.com.

Un alt subiect care îl nemulțumește pe fostul parlamentar și președinte al CCR este interdicția de a se da grațiere și amnistie pentru fapte de corupție, în condițiile în care Constituția unei țări este făcută să reziste mult timp după adoptarea ei.

„Este foarte rău să îți prinzi mâna în Constituție pe chestiunea asta. Pentru că astăzi avem o problema cu corupția și sunt multe astfel de fapte. Astăzi corupția trebuie descurajată, dar poate că mâine nu mai este problema asta și chiar vrei să gratiezi pe cineva și nu mai poți s-o faci.

Până la urmă, grațierea ține de drepturile și de libertățile fundamentale. Omul are dreptul să fie grațiat în anumite condiții, grațierea este o instituție juridică de mii de ani.Mai mult, se propune că nici președintele să nu mai poată să dea grațiere individuală, ceea ce este foarte rău.

Cunosc o situație cu un om bolnav de Parkinson care stătea în închisoare și nu își putea duce lingură la gură, dar nu putea fi pus în libertate decât prin grațiere. Nu s-a dat.La președinte trebuie să rămână posibilitatea asta, de a grația, pentru că poporul nu a spus așa ceva la referendum, că președintele nu mai are dreptul asta. Nu ar trebui să i se interzică și președintelui acest drept, pentru că apar situații când este necesară grațierea, apare că un remediu”, a declarat Augustin Zegrean, în prezent avocat.

Cum poate fi desființată SS?

Abuzul de ordonanțe de urgență a fost aspru criticat și în ultimul raport GRECO, dat publicității marți, de Guvern. În același document este subliniat faptul că este imperios necesar că secția specială de investigare a magistraților să fie desființată.Întrebat ce riscă România dacă nu respectă recomandările din raport, Austin Zegrean a spus că suntem obligați de tratatele internaționale să facem acest lucru.

„România trebuie să rezolve toate problemele arătate acolo și, dacă nu o face, ei se vor adresa Comisiei Europene, se vor adresa Parlamentului European și se vor aplică sancțiunile prevăzute în tratatele UE.România trebuie să rezolve problemele într-un termen ‘rezonabil‘, așa le place europenilor să spună.

Este termenul necesar pentru a pune în aplicare ce ni se cere: pentru a fi făcute legi, dacă este nevoie de legi, pentru a fi abrogate legi, dacă e nevoie de asta, pentru a reorganiza Justiția dacă e nevoie de reorganizare. Ei te lasă să îți faci treaba, dar trebuie să o faci. Sau măcar să dai semnale că vrei să faci și să pui în aplicare ce ți s-a spus”, ne-a spus Augustin Zegrean.

Adevărul este însă că eventualele sancțiuni nu vor fi aplicate prea curând și nu actualului guvern, ci țării, după cum ne-a explicat fostul președinte al CCR.

„Ne așteptăm că pe viitor România să fie sancționată și tratată că atare în relațiile internaționale – că o țară care nu respectă îndrumările date, deși în Constituție scrie că ne obligăm să respectăm întocmai prevederile din tratatele la care suntem parte”, a explicat acesta.

Întrebat direct cum poate fi desființată Secția Specială, câtă vreme premierul Dancila a declarat că Guvernul nu va da ordonanță de urgență în acest scop, Augustin Zegrean a spus că problema poate fi rezolvată în Parlament, până în luna octombrie, cu condiția să existe voință politică.

„Secția a fost înființată prin lege, trebuie doar să se abroge dispoziția din lege prin care a fost înființată. Cât ar dura? Foarte puțîn, dar fiind vorba despre vacanță judecătorească, să spunem că în septembrie cineva face un proiect de lege de modificare a legii prin care s-a înființat, în septembrie se întrunește Parlamentul, iar până în octombrie poate fi rezolvată problema. Dacă se dorește. Iar secția asta nu trebuia înființată”, a subliniat încă o dată fostul președinte al CCR Augustin Zegrean.

De altfel, președintele USR, Dan Barna, a anunțat că partidul sau a depus deja în Parlament un proiect de desființare a Secției Speciale atât de contestate de judecători și procurori.

Propunerea legislativă a fost înregistrată de USR la mijlocul lunii iunie, prevede desființarea SS și abrogarea tuturor articolelor din legi care se referă la ea.Proiectul este pe traseul legislativ normal, fiind trimis pentru avizare la Guvern și la CSM. Dacă ar fi adoptată, legea ar întră în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, conform textului asumat de USR.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.