Augustin Lazăr iese la rampă după acuzațiile de poliție politică primite. Ce dovezi aduce procurorul general
Ultima Ora Justiție

Augustin Lazăr, discurs dur la prezentarea bilanțului. Iohannis este prezent. ”S-au exercitat presiuni mari”

Procurorul general al României prezintă, miercuri, bilanțul pe anul 2018. În discurs, Augustin Lazăr a vorbit despre acțiunile negative din justiție care au afectat independența sistemului judiciar, vorbint despre modificări legislative și revocarea șefului DNA și demararea revocării sale. La eveniment participa și președintele României.

„În anul 2018 atenția în ansamblu a fost axată pe (..) decizii judiciare și extrajudiciare care nu au făcut decât să arunce anatema asupra instituțiile din sistemul judiciar. Sub pretextul devoalarii abuzuilor din justiție, mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având că scop afectarea prestigiului. Au fost extrapolate comportamente discutabile în cazuri izolate, cu consecință inducerii artificiale a unei animozități față de un întreg corp profesional. De aici până la atingerile aduse independenței nu a fost decât un pas. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituțiilor judiciare, în special asupra parchetelor. PG a fost pus în situația de a adopta în numeroase rânduri poziții publice și instituționale, în sensul apărării independenței procurorilor. Totodată a fost anul în care au continuat în avalanșă de demersuri de modifoicare a legilor din justtiei cu impact asupra sistemului judiciar. A fost anul în care factorul politic a insistat și a reușit în revocarea șefului DNA; apoi, contra avizului CSM, a inițiat revocarea PG.

CCR a emis o hotărâre prin care a așezat într-o nouă paradigmă relația procurorilor cu MJ, făcând din propunerea de revocare a ministrului justiției un adevărat act administrativ imperativ pentru președintele României. Prin semnale transmise public în mod direct MP și-a exprimat îngrijorarea față de unele modificări în sensul evidentierii lipsei de transparență. Prin ignorarea propunerilor și observatiiilor făcute de MP au fost făcute modificări privind carieră procurorilor. Deși comunicarea cu MJ a avut de suferit, relația instituțională a continuat să funcționeze”, a spus Augustin Lazăr.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.