Au fost publicate rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2019, după soluționarea contestațiilor 1
Ultima Ora Social

Au fost publicate rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2019, după soluționarea contestațiilor

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2019 au fost publicate de Ministerul Educației, pe site-ul dedicat evaluare.edu.ro. Rezultatele finale sunt notele obținute de absolvenții de clasa a VIII-a în urma recorectării lucrărilor la contestații. Vezi notele finale de la Evaluarea Națională 2019 pe harta de mai jos sau pe linkurile aferente fiecărui județ.

Rezultatele inițiale de la Evaluarea Națională 2019 au venit cu note mai slabe decât anul trecut, înainte de contestații, în aproape toate județele. Procentul elevilor cu medii peste 5 a fost, înainte de contestații de 73,12, fiind și cel mai mic din ultimii cinci ani.

În urmă cu un an, la Evaluarea Națională 2018, contestațiile aduceau o creștere cu 0,1 puncte procentuale a ratei elevilor cu medii peste 5. Concret, dacă înainte de contestații anul trecut 73,5% dintre elevi luaseră medii peste 5, soluționarea contestațiilor a adus un rezultat final de 73,6% la Evaluarea din 2018, potrivit datelor publicate atunci de știrileprotv.ro.

Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții clasei a VIII-a pentru evaluarea “externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial”, potrivit definiției pe care o găsim în Metodologia (actul care cuprinde regulile) de organizare a Evaluării naționale din 2011, în vigoare și anul acesta.

Evaluarea Națională se desfășoară în fiecare an, într-o singură sesiune. Examenele evaluării nu pot fi “picate”. Notele obținute de elevi la examenele Evaluării naționale contează în proporție de 80% la admiterea la liceu (restul de 20% este reprezentată de media V-VIII). Nu există notă minimă de admitere la liceu sau în școala profesională, intrarea într-o clasă sau alta fiind limitată de numărul de locuri și de concurență.

Atât elevii de la stat, cât și cei din învățământul particular susțin Evaluarea Națională fără taxă.

Elevii care nu au dat examenele de Evaluare Națională vor intra la școala profesională sau liceu, întrucât învățământul obligatoriu continuă și după clasa a VIII-a. Însă ei vor intra pe locurile rămase după admiterea celor cu examen.

CALENDAR ADMITERE LICEU 2019

3 – 7 iulie 2019 Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu4 – 8 iulie 2019 Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată12 iulie 2019     Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională (contează în proporție de 80%), şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (20%).

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.