Viorica Dăncilă spune că făcea gafe din cauza lui Liviu Dragnea
Ultima Ora Politic

Atacul dipomaților la Dragnea și Dăncilă. Oamenii sunt chemați ”să măture scena politică”

Ciprian Mihali, profesor de filosofie, director pentru Europa de Vest al Agenției Universitare a Francofoniei, cu sediul în Bruxelles, și fost ambasador al României în Senegal publică un mesaj pe Facebook în care îi îndeamnă pe români să acționeze pentru a „matură de pe scenă publică această adunătură de oameni de nimic care s-a pripășit azi la conducerea țării”.

„Începând din luna mai, avem patru șanse, poate ultimele pentru multe decenii, de a matură de pe scenă publică această adunătură de oameni de nimic care s-a pripășit azi la conducerea țării. Oameni de nimic, pentru că niciunul dintre aceștia nu ar fi făcut nimic notabil în viață dacă nu ar fi intrat în politică, niciunul nu ar fi avut titluri, funcțîi, salarii mari și averi dacă nu ar fi înșelat, furat sau mințit că să fie ceea ce este azi. Am putut vedea cum în doar doi ani ofensivă incompetenței, marlaniei și hoției lor a putut să pună în pericol nu doar niște instituții, ci însăși existența statului de drept și a democrației în România.

Nu există în acest moment nicio îndoială că rămânerea lor la putere încă patru ani va condamnă definitiv țară la sărăcie, inegalitate, abuzuri, corupție și abuzuri. Foarte mulți dintre noi nu vom mai cunoaște în timpul viețîi care ne-a mai rămas o altfel de țară decât una în care se vor lăfăi nestingheriți hoți, analfabeți și canalii, în timp ce toți ceilalți vor muri în spitale și șosele, de boli, de sărăcie, de indiferență, de educație proastă, de dispreț al autorităților.

Votul nostru va fi primul pas prin care acești oameni de nimic să fie cel puțîn făcuți inofensivi și apoi puși să plătească în față legii pentru faptele lor de ticalosie și de distrugere a economiei naționale și a instituțiilor statului români. Ei trebuie să fie readuși prin procese drepte și la statutul de simpli cetățeni că noi toți, puși în față judecătorilor și judecați că infractori de rând, cu circumstanțe agravante din cauza consecințelor actelor lor. Dezbrăcăți de imunitățile lor și de protecțiile lor, scoși din rețelele de influență și din bogățiile lor făcute din banii noștri ai tuturor, vor redeveni ceea ce au fost înainte de a intră în politică: nimeni.

E nevoie că lamentările de genul „nu mai e nimic de făcut”, „eu nu am nicio putere”, „îmi pare rău că m-am născut în țară asta” sau „ne merităm soarta” să înceteze. De fiecare dată când aud asta, parcă e ciobanul fatalist din Miorița în versiunea caricaturală, prin felul în care ne pregătim migălos, pas cu pas, propria înfrângere. Doar oamenii slabi și fricoși se plâng neîncetat. Nu suntem încă înfrânți, dar ne putem înfrânge pe noi înșine continuând să ne lamentăm. Desigur, putem spune că ne îndreptăm spre o catastrofă, dar asta numai dacă stăm cu mâinile în san așteptând să se întâmple catastrofă.

E nevoie, pe de altă parte, să nu ne facem speranțe deșarte: nu vor pleca de bună voie de la putere și nu vor putea fi înlăturați toți oamenii de nimic prin vot, toți deodată și ireversibil. Nu va fi de ajuns să ne deplasăm de patru ori câte o jumătate de ora în doi ani la urne că să ne considerăm eroi și că să credem că ne-am făcut datoria. Va trebui recucerită fiecare instituție, fiecare postura de responsabilitate publică, așa cum se recucereste un pământ drag pustiit de invazia barbarilor.

Să nu ne bazăm nici pe sprijinul (altfel decât simbolic și declarativ) al prietenilor europeni, dar nici pe integritatea și călăuzirea unor responsabili pretins carismatici de instituțîi importante din România, instituții culturale, universitare, academice, juridice, economice etc. Toți acești „responsabili” și-au fabricat discret un discurs de justificare a propriei inacțiuni care îi va ajută să cadă în picioare în orice situație și sub orice regim. Ei vor face mereu parte dintre învingători.

Există o singură contraputere posibilă și reală, iar această contraputere este solidaritatea curajoasă a celor mulți, necunoscuți și lipsiți de orice putere. Pentru că doar solidaritatea aceea măruntă a oamenilor de rând, că în Franța sau în Venezuela, creează putere: tăcută uneori, furioasă alteori, de moment sau de durata, dar de neînduplecat și revenind pe baricade mai îndârjita după fiecare gazare sau bătaie.

De aceea, în loc să va plangeti, faceți bine și ieșiți fiecare câteva minute din cochiliile voastre și vorbiți cu vecinii, cu părinții, cu rudele, cu prietenii, spuneți-le să nu vândă viitorul copiilor lor pentru niște minciuni. Spuneți-le că așa cum nu ar primi peste noapte în casă niște hoți și violatori, tot așa nu ar trebui să accepte că țară să fie condusă de asemenea oameni de nimic. Dacă nu ați vrut sau nu ați putut să protestati altfel, mergeți și votați și înscrieți-va că observatori la alegerile din satul vostru, de pe stradă voastră, din orașul vostru. Asigurați-va că alegerile sunt corecte și că nu sunt furate iar de un primar sau de un partid; nu va lăsăți mituiți și păcăliți, nu va lăsăți intimidați. Dacă sunteți oameni drepți, veți răzbi alături de alți oameni drepți; dacă însă veți alege să înșelați, să tăceți și să întoarceți privirea, veți trăi voi și veți condamnă și copiii voștri să trăiască printre hoți și mincinoși.

Nu e nimic câștigat, chiar nimic. Dar încă nu e totul pierdut. În spațiul dintre cele două, putem alege să facem ceva sau putem alege să privim spectacolul impresionant al prăbușirii unei țări frumoase și bogate, dar, vai, locuite de mulți oameni lipsiți de curaj, conduși de puțini oameni de nimic”, a scris Ciprian Mihali pe Facebook.

loading...

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.

Folosim cookie-uri pentru a va asigura o interactiune cat mai buna cu site-ul. Prin continuarea navigarii permiteti utilizarea cookie-urilor. Sunt de acord Detalii