Atac la Guvernul PSD-ALDE. Deși a introdus mai multe taxe, investițiile publice sunt la cel mai mic nivel din ultimii 20 ani 1
Ultima Ora Politic

Atac la Guvernul PSD-ALDE. Deși a introdus mai multe taxe, investițiile publice sunt la cel mai mic nivel din ultimii 20 ani

        Deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica critică bugetul aprobat recent și noile impozite și taxe introduse prin OUG nr. 114/2018 și consideră că atât Viorica Dăncilă, cât și Liviu Dragnea au mințit deliberat când au afirmat că 2019 va fi un an al investițiilor, în condițiile în care fondurile alocate pentru marile proiecte publice sunt nesemnificative:

          „În aceasta perioadă ne întrebăm cu toții, pe bună dreptate, ce fac guvernanții cu banii noștri, dacă din ei nu se poate finanța aproape nimic din ceea ce este important pentru țară. Vă aduc aminte că, la învestitură, doamna Prim-Ministru Viorica Dăncilă i-a amăgit pe români cu promisiunea că pe perioada mandatului dânsei nu va introduce în niciun caz impozite și taxe noi. Dar, cu numai 3 zile înainte de sfârșitul anului 2018, în plină perioadă a sărbătorilor de iarnă, a încălcat grosolan acest angajament și a adoptat celebra Ordonanță de urgență 114, care lovește din nou în buzunarele tuturor românilor și șubrezește cele mai competitive sectoare ale economiei: energia, sistemul bancar, comunicațiile și domeniile conexe. Deși Guvernul ne impozitează pe toate căile, deși se laudă că dispune de resurse mai mari ca niciodată la buget, nimeni nu înțelege clar unde se duc banii pe care îi are la dispoziție.

Pentru al treilea an consecutiv, guvernanții PSD-ALDE promovează o politică de austeritate în domeniul investițiilor publice din România. Oriunde am căuta în țară, vom constata că nu s-a construit aproape nimic din 2016 până în prezent, că șantierele începute au devenit adevărate ruine, deși guvernanții au avut și au la îndemână zeci de miliarde de euro din fonduri naționale și europene, au împrumutat alte zeci de miliarde și au deținut în această perioadă întreaga putere decizională în țară.

La începutul anului, Liviu Dragnea i-a mințit încă odată pe români afirmând că „viitorul arată bine” și că vor fi bani mai mulți pentru toate nevoile oamenilor. Din păcate, oricine poate constata că bugetul supus dezbaterii în Parlament cu o nepermisă întârziere de 3 luni abia dacă va putea susține plata pensiilor și salariilor pentru tot anul. De asemenea, deși bugetul pare să fie mai mare în cifre absolute, administrațiile publice locale vor primi în 2019 mai puțini bani chiar și decât în anul 2018, deși cheltuielile consiliilor locale și județene vor crește prin transferarea în competența lor a cheltuielilor pentru copiii instituționalizați și pentru persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora.”

          Deputatul PNL Dănuţ Bica îi reproșează Prim-Ministrului Viorica Dăncilă că atunci când afirma că a scos ţara din noroaie este în dezacord total cu realitățile din România:

          ,,Guvernul continuă să-i păcălească pe români pretinzând că s-au prevăzut fonduri suficiente pentru investiții. Fals! Banii alocați pentru toate autostrăzile din țară nu vor ajunge nici măcar pentru construirea câtorva kilometri, pentru modernizarea sau extinderea rețelei de căi ferate nu a mai rămas practic nimic, iar spitalele regionale au fost scoase cu totul din buget. Nici măcar pentru proiectele derulate de către autoritățile publice locale prin PNDL nu s-au găsit resurse suficiente, existând riscul ca implementarea celor mai multe dintre acestea să se blocheze înainte de sfârșitul anului. Degeaba se laudă doamna Viorica Dăncilă că a scos țara din noroaie, pentru că realitatea o contrazice flagrant: multe dintre satele României nu au nici până astăzi sisteme publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare, străzi asfaltate, grădinițe și școli modernizate sau cabinete medicale dotate corespunzător.

Cu siguranţă că, din cauza alocărilor bugetare foarte mici şi a întârzierii adoptării Legii bugetului de stat, 2019 va fi cel mai slab an pentru investiţii din ultimii 20 de ani. Abandonarea realizării acestora, în plină creștere economică, ne poate costa enorm pe toți. Dacă nu se construiește atunci când situația economică este favorabilă, mai putem spera să se realizeze autostrăzile atât de necesare în eventualele perioade de stagnare sau de criză? Pe de altă parte, investițiile stimulează dezvoltarea, generând cerere pentru întreprinderile mici și mijlocii și ne pot apăra de recesiunea economică în care a intrat deja Italia și care amenință cel mai important partener comercial al României, Germania. Din păcate, cu un buget atât de slab, va crește tot mai mult și riscul de a pierde miliarde de euro din banii gratuiți puși la dispoziția țării noastre de Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că vom rata, încă odată, șansa de a ne moderniza pe banii altora.

În acest context, cel mai bine pentru România ar fi ca echipa doamnei Dăncilă să plece cât mai repede de la Palatul Victoria, iar în locul său să fie instalat un Guvern al actualei opoziții parlamentare, condus de Partidul National Liberal, orientat către dezvoltarea țării și către creșterea reală a puterii de cumpărare a salariaților și pensionarilor. De șmecheriile PSD-iste, realizate prin jonglerii statistice pe hârtie, ne-am săturat cu toții!” scrie într-un comunicat remis newsteam.ro deputatul PNL Dănuț Bica.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.