Astrofotografia - ce aparate foto și ce setări se potrivesc pentru a fotografia stelele
Ultima Ora Social

Astrofotografia – ce aparate foto și ce setări se potrivesc pentru a fotografia stelele

Pentru început, trebuie să știi că reușita astrofotografiei depinde de răbdarea și timpul pe care ești gata să le oferi acestui tip de activitate. Pentru a avea poze reuşite ale cerului înstelat trebuie să ţii cont de o mulțime de lucruri și doar întrunind condițiile necesare vei putea face acest tip de fotografii. Așadar, ține cont de:

Prognoza meteo. Înainte de a începe să faci poze cerului este bine să consulţi starea vremii. Un cer perfect senin îţi va garanta imagini de excepţie. Deşi uneori, şi înnorările parţiale le poţi folosi în avantajul tău, dacă îţi pui la bătaie creativitatea.

Locul. Nu oriunde poţi obţine fotografii reuşite ale cerului pe timp de noapte. Cele mai bune poze se realizează la lăsarea întunericului, în afară oraşului, departe de lumina artificială. Luminile orașului sunt de evitat în astrofotografie, întrucât împiedică perceperea luminii stelelor.

Aparatul foto. Aparatul folosit pentru astrofotografie este un element la fel de important ca şi imaginea pe care dorești să o surprinzi. Pentru poze reuşite trebuie să utilizezi un aparat foto digital, pe care-l poți amplasa pe un trepied sau chiar pe un telescop, metodă cunoscută drept piggyback.

Fotografia în focarul telescopului. Acest tip de imagini este ceea ce majoritatea înțelege prin astrofotografie. Aparatul foto este montat fără niciun element optic intermediar direct la focalizatorul telescopului. Astfel se obtin cele mai bune imagini, întrucât elementele optice intermediare care sunt surse potențiale de aberații cromatice sunt eliminate, astfel că singura variabilă rămâne telescopul propriu-zis. După ce ai identificat obiectul celest pe care vrei să-l imortalizezi, trebuie să te axezi pe setările necesare unei astrofotografii de succes.

Focalizarea. Obiectivul aparatului foto trebuie să fie focalizat la maximum. Poti face acest lucru manual comutând butonul de pe obiectiv pentru a trece la focalizarea manuală. Apoi, utilizând indicatorul pentru distanţă (dacă există pe obiectiv) sau privind prin vizor, deplasează inelul de focalizare până când obiectul din depărtare devine clar.

Deschiderea diafragmei. Dacă doresti ca stelele să apară ca puncte şi nu ca linii continue trebuie să folosiţi o setare pentru o deschidere mai mare a diafragmei. Această îți va permite să lași să pătrundă cât mai multă lumină în camera foto menţinând un timp scurt de expunere. Atenție însă, o deschidere mai mare a diafragmei va determina o adâncime mai redusă a câmpului, ceea ce înseamnă că obiectele din prim-plan nu vor fi focalizate.

Timpul de expunere. Pasionații astrofotografiei știu că lumina stelelor este intermitentă. Pentru a surprinde fotografii cu stelele sau Calea Lactee cât mai statice posibil, trebuie să setezi timpul de expunere la maximum 20 de secunde.

Dacă ai surprins imagini care îți taie respiraţia şi de care ești mândru, cel mai indicat este să printezi pozele. În acest fel te asiguri că nu le pierzi şi le vei putea admira oricând. Pentru o calitate mai mare a pozei, la printare folosește o imprimantă performantăCele mai bune sunt cele care tipăresc prin transfer termic cu sublimarea cernelii, dar poți obține poze de o calitate bună și cu imprimantele de tip inkjet.

O idee bună ar fi să trimiți pozele unui redacții (site/ziar), cum ar fi telegrama, scriind și un articol la această temă sau unui blog interesat de tematica foto.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.