Anunțul din Parlament care-i termină cariera lui Dorneanu! Se schimbă totul! FOTO! VIDEO! 3
Ultima Ora

Anunțul din Parlament care-i termină cariera lui Dorneanu! Se schimbă totul! FOTO! VIDEO!

Se întrevede o lovitură cruntă pentru președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu și pentru ceilalți judecători.

Ana Birchall consideră că atât Valer Dorneanu ar fi trebui să plece de bunăvoie de la conducerea instituției după decizia CEDO în cazul Laurei Kodruța Kovesi, dar și că Tudorel Toader ar fi trebuit să aibă decența de a pleca singur din componența Comisiei de la Veneția:

“Trebuie să facem totuși o disticție. Sunt și membri CCR care fac cinste CCR-ului, dar din nefericire, sunt anumite decizii și aici nu mă ascund să spun că din punctul meu de vedere, la momentul acesta, domnul Dorneanu n-ar mai trebui să fie în funcția de președinte al CCR-ului. Ați menționat speța Kovesi.

Păi condamnarea României la CEDO, culmea, din cauza unei decizii a CCR. Deci, dacă vrei o credibilizare a CCR-ului, mie mi se părea un gest de minimă decență și respect față de instituție ca domnul Dorneanu să-și fi dat demisia în secunda 2 din funcția de președinte al CCR.

Așa cum și domnul Tudorel Toader, din punctul meu de vedere, trebuia să-și fi dat demisia din membru al Comisiei de la Veneția, nu să aștepte să fie revocata mai spus Birchall, pentru presshub.

Anunțul din Parlament care-i termină cariera lui Dorneanu! Se schimbă totul! FOTO! VIDEO! 4

Ea a insistat și asupra faptului că CCR are prerogative nepermis la largi și că aptitudinile politice ale unor membri pun sub semnul îndoielii corectitudinea deciziilor luate.

Pe lângă revizuirea Constituției, care, din punctul meu de vedere se impune, putem să modificăm destul de repede legea de funcționare a CCR. Și acolo se pot clarifica competențele. Pentru că în multe decizii, CCR-ul și-a extins prerogativele, fără a avea dreptul constituțional să facă acest lucru.

CCR-ul are dreptul să spună “Este constitutional, nu este constituțional”. Nu să se transforme în analist, în arbitru între anumite puteri, ci să își facă treaba așa cum spune constituția. Pentru că în actualele reglementări, CCR-ul are o putere destul de mare și vedem de multe ori decizii care au anumite semne de întrebare, dacă nu sunt decizii politice sau sunt decizii legale, ca să vorbim absolut corect.

Se dorește depolitizarea CCR-ului. Păi să punem acolo o prevedere că nu poți fi membru al CCR dacă ai fost membru al unui partid politic.

Nu critic instituția ca atare, dar critic anumite comportamente a unor membri din cadrul CCR. Și se impune o profesionalizare a CCR-ului. Dacă ai învățat dreptul, stai uneori și te uiți la deciziile lor și te întrebi ce vor să spună

În plus, o parte a discuției a ajuns în zona non-valorilor care populează administrația publică, Ana Birchall considerând că e nevoie de o depolitizare și la acest nivel, prin întărirea profesioniștilor și rărirea celor numiți pe alte tipuri de criterii.

Interviurile PressHUB – Ana Birchall, fostul ministru al Justiției

Ana Birchall va discuta cu jurnalista Carmen Dumitrescu despre problemele din justiția și politica românească, temele mari fiind necesitatea depolitizării CCR, rolul controversat al Secției Speciale, dar și presiunile exercitate asupra unei femei care a ales să facă altfel de politică decât propriul partid.

Publicată de PressHub pe Marţi, 2 iunie 2020

Această țară e foarte frumoasă și merită o șansă. Eu, când am venit acasă, am zis că vreau să nu mai văd dictatura non-valorilor, că vreau să văd meritocrație. Idealismul ăsta care este în mine dintotdeauna l-am transpus în fapte. Îmi doresc ca această țară, măcar după treizeci de ani, să aibă șansa la normalitate.

Și dacă vrem să avem meritocrație și în serviciul public, ar trebui să ne gândim și la depolitizarea administrației. Până la ce nivel sunt numirile politice?

Dacă nu lăsăm corpul profesioniștilor să crească, nu vom avea instituții puternice. Iar obligația noastră e să ajutăm instituțiile să se întărească. Numai așa putem trece peste crize

Incredibil. Curtea Constituțională legalizează Falsul în acte. Decizia care aruncă justiția în aer
Incredibil. Curtea Constituțională legalizează Falsul în acte. Decizia care aruncă justiția în aer

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.