Andrei Caramitru a izbucnit la adresa jandarmilor. ”Nemernicilor. Grijania voastră”
Andrei Caramitru aruncă bomba. Motivul real pentru care USR nu îl sprijină pe Orban
Ultima Ora Politic

Andrei Caramitru, reacție la criticile apărute la adresa sa. ”Cred că este o lecție bună”

Consilierul liderului USR Dan Barna, Andrei Caramitru, revine cu precizări după postarea în care a folosit termenul Holocaust și care a inflamat o parte a opiniei publice.

„Mai devreme azi am scris un text despre costul corupției in România anilor blestemați pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi – suntem a 2-a țară după Siria ca exod al populației, avem cea mai mare rată a mortalității din UE. Ne dispare populația unui oraș mare în fiecare an.

Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc – “holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greseală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă – evident – situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am șters cuvântul și înlocuit cu un termen generic (“genocid”), după primele atenționări primite.

Imi cer scuze pentru referința inițială – nu am avut nici cea mai mică intenție de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aș fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz și, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supraviețuitorilor. Știu in detaliu și m-am exprimat și asupra rolului Statului Român in acele timpuri – pentru că societatea noastră nu își recunoaște suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educatia civică și morală (pe modelul Statului German care și-a recunoscut vina) și am vorbit despre importanța luptei împotriva oricărui regim ne-democratic și totalitar.

Cred că este o lecție bună nu doar pentru mine dar și pentru noi toți – folosim prea des aceste referințe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecințe. Dear Ambassador David Saranga – all my apologies”, scrie Andrei Caramitru pe Facebook.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.