Americanii înarmează ”până în dinți” baza militară de la Mihail Kogălniceanu
Ultima Ora Politic Social

Americanii înarmează ”până în dinți” baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Cei peste 600 de militari americani care vin în România la sfârşitul acestei luni aduc cu ei armament ultraperformant, echipamentele fiind testate, în timp,  cu succes în diverse teatre de operaţii, scrie adevarul.ro

Americanii înarmează ”până în dinți” baza militară de la Mihail Kogălniceanu

În primul rând este vorba de cei aproximativ 500 de militari americani care fac parte din Batalionul 1 al Regimentului 16 Infanterie din cadrul Brigăzii 1 – parte a Diviziei 1 Infanterie. Ei au în dotare temutele tancuri M1 Abrams şi maşini de luptă ale infanteriei M2 Bradley.

M1 Abrams este în prezent tancul principal de luptă (MBT) al Forţelor Armate şi al Infanteriei Marine americane. Abrams a fost conceput pentru a fi folosit până în anul 2050, iar US Army are în dotare peste 8.700 de unităţi în diverse variante constructive. Este propulsat de o turbină de gaze de 1.500 de cai putere şi este protejat de un blindaj din material compozit şi uraniu sărăcit. Dispune de un tun principal de 120 milimetri şi de trei mitraliere. Este dotat şi cu o serie de contramăsuri electronice împotriva unor arme antitanc inamice.  Tunul principal dispune de un sistem computerizat de ochire şi dare a focului, tancul putând executa cu precizie trageri din mers.

Americanii înarmează ”până în dinți” baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Abrams, care are un preţ unitar între 4 şi 8 milioane de dolari, în funcţie de variantă,  are un consum de peste 400 de litri de combustibil la suta de kilometri şi atinge o viteză maximă de 70 de kilometri pe oră. A participat cu succes la Războiul din Golf, Războiul din Afganistan, dar şi la invadarea Irakului.

M2 Bradley este vehiculul de luptă pentru infanterie al US Army şi a fost conceput pentru a transporta o grupă de militari total echipaţi. Este dotat  cu un tun de 25 milimetri, care poate trage 200 de lovituri pe minut, cu rachete antitanc şi mitraliere şi este protejat de un blindaj  laminat care rezistă la lovituri de AG.  M2 Bradley are un preţ de  3 milioane de dolari pe unitate, este propulsat de un motor diesel de 600 de cai putere şi este operat de trei militari. A participat la Războiul din Golf unde s-a dovedit foarte eficient, distrugând mai multe blindate irakiene decât tancul M1 Abrams.

Americanii înarmează ”până în dinți” baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Apoi, la Mihail Kogălniceanu vor sosi şi circa 100 de militari cu  elicoptere de tip CH-47 Chinook, AH-64 Apache, UH-60 & HH-60 Black Hawk, din cadrul Brigăzii 1 Aviaţie de Luptă ce face parte, de asemenea, din cadrul Diviziei 1 Infanterie.  Elicopterul Black Hawk are o mare experienţă de luptă şi a fost conceput la cererea militarilor după experienţa nefastă a Războiului din Vietnam.

Este construit pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue sau MEDEVAC (evacuare medicală). Este foarte apreciat de militari pentru că echipajul şi luptătorii sunt protejaţi o podea blindată. Prin instalarea pilonilor suplimentari poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, precum şi cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanţe lungi. De asemenea, în faţa compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele M240 şi M134. Preţul unui aparat este de peste 20 de milioane de dolari.  A fost folosit în conflictele din Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afganistan şi în alte operaţuni în Orientul Mijlociu.

Americanii înarmează ”până în dinți” baza militară de la Mihail Kogălniceanu

Boeing AH-64 Apache este, probabil, cel mai bun elicopter de atac din lume. Cu un preţ de peste 20 de milioane de dolari, o variantă a Apache (AH-64D)  este primul elicopter din lume dotat cu armament greu. Apache are doar două opţiuni în ceea ce priveşte armamentul – tunul şi diverse rachetele- dar acestea îi oferă echipajului posibilitatea de a alege dintr-o mare varietate de tipuri de ţinte şi un spectru larg de distanţe de angajare în luptă. Şi Apache are o mare experienţă de luptă, fiind folosit în conflictele din Panama, Golful Persic, Kosovo, Afganistan şi Irak.

Boeing CH-47 Chinook este un elicopter de transport greu, bimotor cu două rotoare în tandem şi datorită acestui lucru este aproape inconfundabil.  Este unul dintre cărăuşii armatei americane, fiind folosit la transportul aeropurtat al trupelor, al vehiculelor sau al pieselor de artilerie. Are un preţ de 38 de milioane de dolari şi a participat la războaiele din Irak sau Afganistan. Ca armament, Chinook dispune de trei mitraliere, una pe rampa de încărcare şi câte una pe uşile laterale.

 

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.