Guy Verhofstadt
Ultima Ora Justiție Politic Social

Ambasada SUA, despre măsurile preventive impuse lui Kovesi: Încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare

Ambasada Statelor Unite la București consideră îngrijorătoare informația conform căreia Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar. Măsurile preventive impuse fostei șefe DNA, mai precizează ambasada, par să aibă forma unei hărţuiri judiciare.

”Suntem foarte preocupaţi de informaţia îngrijorătoare că Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar, i s-a interzis să călătorească în afara României şi să vorbească cu presa. Aceste acţiuni încalcă principiile democratice şi par să aibă forma unei hărţuiri judiciare”, a transmis Ambasada Statelor Unite, într-un răspuns pentru G4Media.

Secția Specială de investigare a magistraților a anunțat, vineri, oficial, că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, pe care o acuză de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Kovesi nu poate părăsi România decât cu încuviințarea procurorului și nu mai poate desfășura activitatea de procuror.

”Atacurile în mod repetat, campaniile false care se fac. Zilnic, zilnic sunt zeci de știri false. Deci nu reușesc să răspund la toate știrile false. Ele apar atât de des, că nu am cum să țin pasul cu ele. Probabil deranjez pe cineva prin faptul că vreau să ocup o funcție într-o instituție europeană”, a declarat Kovesi, joi seară, după o audiere maraton la Secția Specială.

Întrebată pe cine anume deranjează, aceasta a răspuns: ”pe cei care nu-și doresc acest lucru, pe toți cei care sunt disperați de faptul că procurorii și-au făcut treaba, că judecătorii și-au făcut treaba. Toți cei care vor să fure liniștiți în această țară și care vor ca procurorii să stea la birouri și să investigheze fapte mărunte, să nu mai investigheze fapte de corupție, să nu mai recupereze prejudicii. Vorbesc despre toți cei care încearcă să limiteze acțiunile justiției, care încearcă să modifice instrumentele pe care magistrații le au și despre toți cei care atacă justiția în mod nedrept”.

”Mi s-a interzis de către procurorul de caz să vorbesc despre acest dosar. Nu vreau să am probleme. E măsură de a-mi închide gura, de a ne hărțui în continuare pe cei din justiție care ne-am făcut treaba. Probabil disperarea unora că aș putea ajunge în această funcție (procuror-șef european) a ajuns la anumite cote”, a mai punctat Laura Codruța Kovesi.

Voi ce părere aveți? Așteptăm comentariile voastre mai jos.